Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на двама от най-известните подсъдими за употреба на наркотици зад волана

Свързани новини

07.04.2022 16:39

ВАС отхвърли жалбите на Бахаров и Николов срещу текстове от наредбата за алкохол и наркотици

Видян 1785 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на двама от най-известните подсъдими за употреба на наркотици зад волана, с които те поискаха да бъдат отменени десетки разпоредби от наредбата, по която се установява дали си шофирал пиян или дрогиран, съобщава Лекс.


 


Става дума за окончателно осъдения условно за шофиране след употреба на алкохол и наркотици актьор Явор Бахаров и за подсъдимия за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов. Преди месец Софийският градски съд осъди Николов на 9 години затвор и му наложи и забрана да шофира за 10 години, но присъдата не е окончателна.



Двамата оспориха множество разпоредби от Наредба № 1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и употребата на наркотични вещества или техни аналози. Според тях за алкохола е предвидена допустима концентрация, а за наркотиците – не, както и че за дрогата не се отчита видът на въздействие върху организма на различните видове наркотични вещества.


 


Върховните магистрати приемат, че жалбите им са неоснователни. Неоснователно е и възражението, че не са отразени финансовите резултати от прилагането на наредбата и няма анализ на съответствието с правото на ЕС.


 


Магистратите приемат, че не е налице разминаване между чл. 18, който регламентира температурния режим на съхранението на пробите от вземането им до изпращането в лабораторията и чл. 26 от Наредбата, регулиращ съхранението и температурния режим след извършване на изследването, включително съхранението на контролните проби.

Върховните магистрати отхвърлят като неоснователно и възражението за незаконосъобразност на наредбата относно дадената възможност в 7-дневен срок от връчване на наказателно постановление или повдигане на обвинение да бъде поискано повторно извършване на химически анализ.


 


“Напротив, разпоредбата не само не ограничава правото на защита, а дава допълнителна възможност за защита с извършването на повторния анализ”, се казва в съобщението на ВАС.


 


Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,