Свързани новини

29.01.2010 12:10

ВАС осъди „Топлофикация” заради спиране на парното на изрядни платци

Видян 1906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от декември 2008 г., с което на Топлофикация София бяха наложени имуществени санкции от 300 000 лв. и 150 000 лв. за извършени нарушения, съобщи БГНЕС.


Проучването на Комисията показа, че към септември 2008 г. Топлофикация София е спряла топлоподаването от абонатната станция до редица сгради. Изрядните клиенти на дружеството са лишени от ползване на услугата, като в сградите, 51 на брой, само 20 от абонатите с парични задължения не са плащали изобщо задълженията си. ВАС изтъкна, че прекъсването на подаването на топлинна енергия е крайна мярка, която е допустимо да бъде приложена само при положение, че са изчерпани всички останали възможности за уреждане на отношенията между страните. Съгласно чл. 69 от Закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да обезпечават сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на топлинната енергия. Спиране на топлоснабдяването може да бъде извършено след предварително писмено предупреждение, с 15-дневно предизвестие и седемдневен срок за доброволно изпълнение, при незаплащане на дължимите суми повече от 2 месеца след определения срок на плащане.
Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
В чл. 104 от ЗЗК е уредена възможността за предявяване на искове за обезщетение за причинени вреди от извършено нарушение. Право на обезщетение имат всички физически или юридически лица, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях. Исковете могат да бъдат индивидуални или колективни. Лицата могат да се позоват на влязлото в сила решение на ВАС, с което се потвърждава решение на КЗК, тъй като то има обвързваща сила за гражданския съд. Що се отнася до вида и размера на претърпените вреди, както и връзката им с извършеното нарушение, доказателствената тежест се носи от лицата, претендиращи обезщетението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни