Свързани новини

14.07.2021 11:30

ВАС изпрати принудителното вземане на отпечатъци в Конституционния съд

Видян 2500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Принудителната полицейска регистрация, така както е регламентирана в Закона за МВР, противоречи на Конституцията. Това заяви състав на Върховния административен съд (ВАС) и сезира Конституционния съд (КС) за две от разпоредбите в ЗМВР, които я уреждат, съобщава news.lex.bg.


Най-общо проблемът се състои в това, че всеки обвиняем за умишлено престъпление от общ характер подлежи на полицейска регистрация и задължително му се прави снимка, вземат се образци от пръстовите му отпечатъци и от ДНК. Няма значение какво точно е престъплението, за което е обвинен, стига да е умишлено и да не е от частен характер. А ако откаже да бъде регистриран, съдът без да има достъп до делото и право на преценка за основателността на обвинението, напълно формално разпорежда принудителното заснемане и изземване на биологичен материал и отпечатъци.


Проблемът беше поставен първо пред ВАС, като пред него беше оспорена разпоредба от Наредбата за реда за извършване и снемане на полицейска регистрация. Тя предвижда, че „при отказ на лицето за дактилоскопиране, фотографиране и изземване на образци за ДНК профил полицейският орган изготвя мотивирано искане до съответния първоинстанционен съд, на който е подсъдно престъплението от общ характер, за което е привлечено като обвиняем, за издаване на разрешение за принудителното им извършване“.


След това Специализираният наказателен съд (СНС) установи сериозни разминавания между правото на Европейския съюз и Закона за МВР и сезира съда в Люксембург. В преюдициалното си запитване съдия Иво Хинов също коментира автоматизма на полицейската регистрация на всеки с обвинение за умишлено престъпление от общ характер и лишаването на съда от всякаква възможност за преценка за основателността му, когато разпорежда принудителното ѝ извършване. Като постави и въпроса дали е допустимо на всеки обвиняем за умишлено престъпление от общ характер да се снемат и отпечатъци, и да се взема образец от ДНК?


Преди да се произнесат за наредбата за полицейската регистрация обаче върховните съдии Румяна Борисова, Красимир Кънчев и Таня Дамянова са установили, че самият Закон за МВР противоречи на Конституцията (пълния текст на определението им виж тук).


„Следва да се посочи, че единствен критерий за извършване на полицейска регистрация е лице да е привлечено като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Според чл.219 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) това става от разследващ орган. Съгласно чл.52, ал.1, т.2 от НПК един от разследващите органи са служителите от Министерството на вътрешните работи (МВР), назначени на длъжност


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл