"Това, което България ясно е заявила по време на преговорите, е, че ще спазва своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение", заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Свързани новини

01.03.2024 12:12

Върнати са мигранти с тежки присъди от Германия: Нинова

Видян 662 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че разполага с информация за мигранти, върнати от Германия с чартърен полет, които, по думите ѝ, са "престъпници" с влезли в сила присъди. Тя поиска информация относно връщането на мигранти в България по време на парламентарния блиц контрол.

    "Това, което България ясно е заявила по време на преговорите, е, че ще спазва своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение", заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Габриел подчерта, че не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти. По думите ѝ изнесената информация е в компетенциите на Министерството на вътрешните работи.

    "Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от "Европол", напомням, че вчера тук беше директорът на "Фронтекс". Едно от нещата, които договаряхме по време на преговорите, свързани с това България да бъде част от шенгенското пространство, е, че има нужда "Фронтекс", със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена", каза вицепремиерът.

Вицепремиерът напомни, че страната ни не е била допускана 12 години в нито една част на шенгенското пространство и изтъкна, че вече България ще бъде на масата с преговорите, когато се взимат решения. Габриел уточни, че е важно за нашата държава да няма критики от другите страни, че процедурите не се спазват в срок и изрядно.


"Министърът на вътрешните работи заяви, че върнатите престъпници от Бавария са българи. Питаме:


Министърът не знае ли, че Дъблинският регламент се прилага за мигранти и бежанци, а не за граждани на държави членки на ЕС?


Източникът на публичната информация е Баварската държавна служба за убежището и репатрирането. Българите сме членове на ЕС и няма как да търсим убежище в Германия, за да ни репатрират обратно.


Ако е така, както казва министърът и тези хора са българи, излежали вече присъдите си, те са свободни и няма как да ги връщат по Дъблинското споразумение.


Доста нескопосано и кризисно обяснение от министъра. Кого лъжете?. Днес поискахме от него да ни предостави в писмен вид кои са тези лица, за какви престъпления са осъждани, къде са излежали присъдите си, от кога, до кога и т.н. За отговора ще уведомим обществеността", коментира Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв