На въпроса на Сега на какво се дължи забавянето на решението от ВКС обясниха, че причината е, че делото е с висока фактическа и правна сложност. Решението е в процес на изготвяне, увериха от съда.

Свързани новини

06.02.2023 10:33

Върховният съд вече над година бави делото Хитрино

Видян 970 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Върховният касационен съд вече повече от година и 3 месеца не е обявил решението си по делото за тежката жп катастрофа на гара Хитрино, станала на 10 декември 2016 г. Досега две инстанции дадоха тежки присъди на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Те са подсъдими за тежката катастрофа и последвалия взрив, при който загинаха седем души. При инцидента имаше и 14 тежко ранени, а десетки домове бяха унищожени.


В началото на 2020 г. Окръжният съд в Шумен определи на Михнев, който е първи машинист на влака, 15 години затвор, а колегата му Петков получи 10 години. През май 2021 г. по делото се произнесе и Апелативният съд във Варна, като потвърди присъдите на първата инстанция. Така процесът стигна до Върховния касационен съд, чиято дума по казуса ще е последна. През октомври 2021 г. върховните съдии приемат, че делото е изяснено и го обявяват за решаване. НПК казва, че решението на касационната инстанция се обявява не по-късно от 30 дни от съдебното заседание, в което делото е обявено за решаване, а по дела, които представляват фактическа и правна сложност - не по-късно от 60 дни. Тези срокове обаче не са задължителни, а само препоръчителни.

На въпроса на Сега на какво се дължи забавянето на решението от ВКС обясниха, че причината е, че делото е с висока фактическа и правна сложност. Решението е в процес на изготвяне, увериха от съда.
Експертизата по делото заключи, че причина за катастрофата е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата - 78 вместо 40 км/ч. Влаковата композиция от 26 вагона-цистерни с пропилен и два локомотива, излезе от релсите и след това последваха фаталните експлозии. Апелативните съдии се съгласиха, че пътят също е бил в лошо състояние, че влакът изобщо не е трябвало да спира в населеното място и машинистите не са били уведомени за промяна в разписанието, но заявяват, че въпреки това, до инцидента е нямало да се стигне, ако са карали с разрешената скорост.


Наследници на починали и тежко пострадали заведоха искове за над 10 млн. лева, но делата бяха спрени, докато приключи наказателното производство. Исковете са срещу превозвача Булмаркет, чиято собственост беше композицията и Националната компания Железопътна инфраструктура.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Използвайте днешния ден

Използвайте днешния ден, за да изследвате