Свързани новини

18.12.2020 15:54

Външно министерство обяви руски дипломат за персона нон грата

Видян 1232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.


Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.


 


От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил за събраните по случая доказателства министъра на външните работи.


От прессъобщението става ясно, че Екатерина Захариева  е била уведомена за случая вчера, а прокуратурата е започнала работа по него по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“.


Разследването в Специализираната прокуратура е било по глава „престъпление срещу Републиката“ - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация.


В хода на досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 година до настоящия момент лицето с имунитет, чиято дипломатическа позиция не се уточнява, е събирало информация за числеността за разполаганите на наша територия - по време на учения, на военнослужещи от САЩ.


Информацията е била подавана на руското военно разузнаване в Москва. Информацията си руският гражданин е получавал от български гражданин с достъп до класифицирана информация. Според прокуратурата той е бил мотивиран финансово.


Заради дипломатическия имунитет на руския гражданин разследването е спряно, припомнят процедурата от държавното обвинение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв