Срещата премина при изключително висок интерес, а в препълнената зала присъстваха над 60 представители на софийските читалища.

Свързани новини

11.10.2023 13:27

Ваня Григорова: Общината да защити едни от малкото останали публични пространства – читалищата

Видян 382 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общината да защити и оживи едни от малкото останали публични пространства – читалищата, като културни средища. Трябва да направим така, че да върнем децата и местните общности в читалищата, да съживим онази така добре позната българска традиция и духовност. Това послание отправи кандидатът за кмет на лявото политическо пространство Ваня Григорова по време на среща с читалищни дейци в Народно читалище “Аура”, район “Възраждане”. В събитието взе участие и председателят на БСП – София Иван Таков, който е и кандидат за общински съветник. Двамата подчертаха, че за целта е особено важно спешно да се погрижим за плачевното състояние на материалната база на преобладаващата част от общо 167-те читалища в София.

 Ваня Григорова заяви, че предвижда важна роля на читалищата и призова дейците: „Помогнете ни да пренесем културата в кварталите! Не може целият културен живот в София да е концентриран в центъра“.

 Срещата премина при изключително висок интерес, а в препълнената зала присъстваха над 60 представители на софийските читалища.

 „Тръгнахме към изборите с „Манифест за един демократичен град“. Това съвсем не е случайно – демокрацията като термин беше подменена. Тя би трябвало да е управление на хората, управление на народа. Наблягам на думата демократичен, защото в областта на културата гръбнак на демокрацията и най-ярък изразител са именно читалищата. В българското читалище всеки може да избира и да бъде избиран в настоятелството“, това каза във встъпителните си думи кандидатът за кмет Ваня Григорова.

 Тя сподели визията си за превръщането им в реални ежедневни средища на културния живот, било то с театрални постановки, гастроли на артисти, концерти или репетиции – чрез приоритетно финансиране на читалищните дейности, вместо финансовите потоци да текат главно към неправителствени организации и елитарни културни институти.

Читалището не е НПО от типа "Мама, татко и аз", подчерта Григорова. “На второ място читалището е уникално българско изобретение. То е оцеляло във времена на чуждо владичество и ни е запазило като народ, ще оцелее и във времената на необуздана глобализация. За много деца и сега първият досег с българската държава е Читалището, макар то да не е държавна, а обществена институция“, каза още Ваня Григорова.

 Представителите на културните институции се оплакаха от липса на разбиране, откровено враждебно отношение от страна на Столична община към тях и оцеляване на ръба със собствени средства и усилия. Необходимо е модернизиране, адекватна техника и компютри, отопление. Те заявиха, че единствената община в България, която не отпуска общинска субсидия, е Столична. Споделиха за нелеката съдба на редица читалищни сгради с апетитно местоположение в градската среда – и алтернативата да бъдат заменени от бинго зала, хотел или поредния бизнес център. „Някои са нарочени за събаряне, за да израсне търговски център или заради личната вендета на някой районен кмет“. Те допълниха, че има тотална липса на комуникация с районните кметове и с общината – и поставиха диагнозата: „връзката се къса“.

На практика ние сме и системата от градски библиотеки – общо 230 и реалната алтернатива за свободното време на децата, които няма къде да отидат след училище, заявиха домакините и също представиха убедено тезата, че читалището може да е естественият лидер на културата в общината, вместо да се строят обществени сгради с културни функции в централните части на града.


В лицето на Иван Таков мнозина от присъстващите видяха дългогодишен съмишленик, с чиято подкрепа, както и с помощта на общинските съветници от БСП, след близо година целенасочени усилия са осигурени 40 хил. лева за софийските читалища.

„В същото време Столична община отдели над 10 млн. лева за арт пространството „Топлоцентрала“, подчерта Таков.

„Няма пари за книги, читалищата страдат от недостиг, но могат да се дадат повече от10 млн. за арт пространство в центъра на столицата, това не е ли истинско безобразие“, заяви той и даде дума: „В лицето на групата на „БСП за България“ и в лицето на нашия кандидат за кмет и надявам се, скоро и кмет на София, мога да гарантирам, че ние няма да позволим да бъдат продадени читалища. И ще намерим всичките възможни форми, за да получат необходимото финансиране и подкрепа от Столична община“.

По време на разговорите председателят на БСП – София Иван Таков се ангажира да се бори за пореден път за идеята читалищата да получат облекчения и да бъдат освободени от такса смет. „От години предложението редовно се внася от общинските съветници на БСП, но се отхвърля от дясното мнозинство“, обясни той.

 „Смятам, че читалищата са тези, които биха могли да върнат истинския смисъл на думата демокрация. И да върнат гражданите към книгата, към театъра, към културата,“ каза в заключение Ваня Григорова и допълни: „Вие тук сте хората, които представлявате местните общности в най-чист вид. И това би трябвало да изпълни думата демокрация със смисъл и да престанем да смятаме, че демокрация е равно на печалба и на капитализъм“.

 В разговора беше изразена позицията, че най-голямото постижение на читалището като обществена и широко достъпна институция е да осмисля свободното време на децата, предпазвайки ги от заплахите на улицата, да открива и развива таланти, а не да бележи резултати. „Да финансираш читалища според измерители като конкретни постижения и резултати, каквато теза бе изразена наскоро от финансовия министър, означава да не познаваш философията на читалищното дело“, подчерта кандидатът за кмет на София.

 Припомняме, че читалище „Възраждане“ в ж.к. „Хаджи Димитър“ обяви Ваня Григорова за Личност на годината за 2022 г.
--


 Купуването и продаването на гласове е престъпление


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион