Вълни цунами достигнаха Япония след мощно земетресение

Свързани новини

01.01.2024 13:30

Вълни цунами достигнаха Япония след мощно земетресение

Видян 4974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вълни цунами достигат бреговете на Япония след мощно земетресение по-рано днес. Това съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес и БТА.

Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. По-рано метеорологичната служба обяви, че има опасност вълните да достигнат 5 метра.

Премиерът Фумио Кишида призова днес за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо.

Кишида заяви, че правителството му ще предаде точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното състояние на щетите и ще работи съвместно с местните власти за спасяване на човешки животи.

Земетресението с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония около 16:10 ч. местно време. То разтърси и сгради в центъра на столицата Токио. Епицентърът на земния трус е бил в региона на Ното, като дълбочината му е била малка. Първоначално бе съобщено за магнитуд 7,4.

Предупреждения за вълни цунами са издадени още за бреговите райони на префектурите Ямагата, Ниигата, Тояма, Фукуи и Хього. Японското правителство създаде център към премиерската канцелария за справяне с извънредната ситуация.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Няма отчетени аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 домакинства останаха без ток.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог