Съдът потвърди и запорите на сметки на Димитров.

Свързани новини

08.02.2023 10:22

Вальо Топлото окончателно е оправдан за присвояване на 4,5 млн. лв. от Топлофикация

Видян 1092 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров – Вальо Топлото, е окончателно оправдан по делото за длъжностно присвояване на близо 4,5 млн. лв. от дружеството. След броени дни щяха да станат 2 години, откакто върховните съдии Мина Топузова (председател на състава и докладчик), Ружена Керанова и Деница Вълкова обявиха делото за решено.


Димитров бе шумно арестуван през 2006 г. и срещу него започнаха няколко дела. Той беше осъден окончателно на 3 години единствено по делото за безстопанственост, но отдавна изтърпя присъдата си и излезе от затвора. През това време беше оправдан за валутни престъпления.


Процесът за длъжностно присвояване, който приключи във вторник веднъж вече стигна до Върховния съд, който реши съдебното следствие да започне отначало и през 2019 г. градският съд оправда Димитров и подсъдимите с него. Следващата година и апелативният съд ги оправда, а сега върховните съдии потвърждават това решение. Димитров пък получава правото да съди държавата за вреди заради тази 16-годишна сага.


По това дело подсъдими с Димитров бяха и Лина Абланска (тя почина, докато делото се точеше), както и Мая Стоилова, собственичката на фирма Шибър, през която, според прокуратурата са минавали по-голямата част от договорите за доставка на части и е било източвано дружеството. Обвинението твърдеше, че от 10 януари 2003 г. до 16 март 2006 г. със 152 деяния Димитров в съучастие с двете дами присвоил 4 424 800 лв., собственост на Топлофикация София АД, представляваща платено в повече над средната пазарна стойност от 7 349 218 лв. за оборудване, доставено на дружеството.


Трите инстанции приемат, че Димитров и Стоилова не са извършили присвояване. Ако сделката, с която се осъществява акт на разпореждане е възмездна, не се осъществява присвояване по смисъла НК. В случая са инкриминирани 152 реални доставки на изделия за топлопреносната мрежа. Срещу заплатените от топлофикационното дружество средства са доставени стоки, постъпили в складовете на топлофикационните райони, като са издадени и съответните данъчни фактури, се казва в решението на Върховния съд.



Пламен Валентинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.02.2023 14:55

    Защо все още крият тайните сметкив чужбина на магистрати и политици, както казва народа "гарван гарвана око не вади". Само народен съд с пълна конфискация и затвор ще оправи тая държава и този народ.

  • 001 Anonimen 08.02.2023 11:11

    естествено, крадците оправдаха колегата крадец, едва ли не единствен съден в територията за голяма кражба

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби