Свързани новини

17.12.2020 13:52

Ваксинацията срещу Covid-19 в ЕС започва от 27 декември: Фон дер Лайен

Видян 1128 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавите от Европейския съюз ще започнат да ваксинират населението срещу Covid-19 от 27 декември, ако лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксината, заяви в четвъртък председателят на ЕК, съобщава БНР.


"На 27, 28 и 29 декември ваксинацията ще започне в целия ЕС", написа Урсула фон дер Лайен в Туитър. Преди това тя призова за координиран старт на ваксинирането в едни същи ден във всички 27 държави от ЕС.


Шефът на ЕК призова страните членки на ЕС "да започнат бързо с ваксинацията заедно, в един и същи ден", добавяйки, че членовете на блока ще минат през коронавирусната пандемия "заедно и обединени“.


Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви по-рано тази седмица, че експертната комисия ще събере в понеделник (21-ви декември), за да оцени ваксината, произведена от американската компания Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech.


Доставките ще започнат на 26 декември от местата за производство на ваксини в Белгия и Германия, но Комисията заяви, че всяка от 27-те държави на ЕС ще зависи от организирането и координирането на собствените си програми за ваксинация.


Междувременно ЕК съобщи, че Европейският съюз е постигнал сделка с компанията Novavax Inc. за осигуряване на до 200 милиона дози от разработваната от нея ваксина срещу Covid-19.


"Представеният договор предвижда възможността държавите членки на съюза да закупят 100 милиона дози с възможност за закупуване на още 100 милиона дози", се отбелязва в официалното изявление на комисията.


През ноември Novavax разкри, че е преминала към последния етап от своите клинични изпитвания, като първите междинни резултати се очаква да бъдат публикувани през първото тримесечие на 2021 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.12.2020 15:11

    Призовавам гласуващите за Властта на суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите, EUROпачките в нощните МУ шкафчета, къщата МУ в Барселона, водомора, боклукомора, гладомора, сектата "Свидетели на SARS-CoV-2" да се имунизират до един до изборите!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл