Свързани новини

02.03.2021 13:39

Ваксинацията абсурдно остави личните лекари без дози

Видян 1918 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 900 лични лекари в София само 200 са получили ваксини. Това съобщи пред БНТ д-р Захаринка Вълканова, общопрактикуващ лекар в пловдивското село Крумово. Днес за първи път тя би трябвало да получи 10 дози от ваксината на "Астра Зенека", въпреки че вече е ходила поне 7-8 пъти до местното РЗИ, а при нея за имунизация срещу коронавирус са се записали 250 души, предаде Сега.

Именно заради липсата на ваксини за джипитата Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява за ново, по-добро разпределение на количествата ваксини между личните лекари и имунизационните пунктове. Оттам са подготвили писмо с препоръки до Министерството на здравеопазването, което смятат да връчат на министър Костадин Ангелов днес, посочи Вълканова.

"За съжаление проблемът с ваксинациите се оказа все по-сериозен, защото ние сме общо 4 300 джипита и за момента много малка част от нас са получили какъвто и да е брой ваксини. 75% сме джипита и 25% са имунизационните центрове. Оказва се, че ваксините предимно се раздават на ваксинационните центрове, което няма лошо, но ние направихме едни списъци и редно беше първо да ваксинираме рисковите групи, т.е. четвърта група, а имунизационните центрове посещават главно младите хора, които не са в такъв висок риск. Списъците, които направихме, станаха почти безсмислени, защото аз днес като получа един флакон, кой по-напред да ваксинирам, как да подбера тези 10 човека", пита д-р Захаринка Вълканова. По думите й личните лекари познават добре пациентите си, знаят кой с какъв риск е, какви са миналите му заболявания и могат да сигнализират за постваксинални реакции, докато в центровете това не се прави.

"Не мога да притичвам всеки ден до РЗИ, за да вземам по 10 дози от ваксината. От Крумово до РЗИ са 20 км, всички разходи са за наша сметка, дори дезинфектантите. Досега съм ходила 7-8 пъти, но има и други колеги в по-отдалечени места, които са на по-голямо разстояние. При предходното ми ходене до РЗИ, отидох, чаках, но ваксините ги взеха центровете и за личните лекари нямаше", коментира тя.

Вчера в Пловдив личните лекари са получили само по един флакон ваксини, които стигат за 10 души, макар че в здравната инспекция са получени 4700 дози, съобщи Би Ти Ви. "Вчера успях да взема един флакон, но ги изразходихме. Има много чакащи", коментира пред Би Ти Ви и д-р Светлана Танчева.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 БАЛАМИТЕ КРАЙ НЯМАТ 02.03.2021 15:39

    промитите мозъци висят на опашки . В Канада има много спонтанни аборти на ваксинирани бременни жени

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби