Свързани новини

28.02.2012 13:33

В цената на горивото акцизът и ДДС са повече от нефта

Видян 1847 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой е виновен за рязкото поскъпване на горивата след Нова година, освен истериите на Хилари Клинтън по адрес на Сирия и Иран? У нас най-голяма роля има американският пришълец Симеон Дянков. Той все пак вдигна акциза върху горивата за тази година, въпреки обещанията преди изборите.


Така се получи парадоксална ситуация. В момента ДДС и акцизът имат по-голяма тежест в цената на горивата у нас, отколкото нефта, който е основната им съставка. Проучване на 19 минути показа: 44% от цената на билия всички рекорди масов бензин А 95 се определят от държавните налози, които отдавна минаха минималните и дори средните нива в ЕС. Нефтът определя само 40% от цената. ЛУКойл не начислява никаква печалба в крайната стойност на продукта.


При дизела е същата работа. 40% ни струват ДДС и акциза, 40% нефта. Само 2 на сто е печалбата на ЛУКойл. От всичко това излиза, че ако иска, правителството може да намали цените на горивата. Защото тези цени са съставни на всички останали. Всеки понеделник разбирате от нас с колко процента са поскъпнали основните храни всяка седмица. През последния месец ясно се забелязва тревожната тенденция за подскачането им. Така беше и при предната петролна криза, обаче тогава – през 2007 – 2008 година, и доходите непрекъснато нарастваха. Пенсиите се вдигаха два пъти в годината, а заплатите – поне веднъж. А бонусите ги получаваха не само министрите и техните най-близки, но и почти всички граждани.


Засега се чува евентуално за намаление на ставките за земеделските производители. Ако това стане, можем да се надяваме поне храните да не поскъпват. Ала и останалите българи сме народ, нали така!


Защо правителството прибягва до отчаяни мерки като изгребването на последните остатъци от фискалния резерв на хазната и затягането на примката в петролния сектор. Ами защото, вместо да насърчава, първото, което направи като дойде на власт беше да удуши частния бизнес, оттам потреблението, оттам търговията и оттам производството. Проста схема, ала непонятна за финансовия гений на ресорния министър Дянков.


Ако има срещу кого да се протестира, то нека демонстрацията да бъде на точния адрес – ъгъла на улиците Славянска и Бенковски в центъра на София – точно над този ъгъл са прозорците на новия Симеон Велики, който още малко и съвсем ще ни затрие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат