Мощна е силата на познанието и културата

Свързани новини

12.12.2023 11:35

В свят на омраза и конфликти образованието и културата ни обединяват: Илияна Йотова в ЮНЕСКО

Видян 419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Мощна е силата на познанието и културата. Особено в днешния свят на омраза, разделение, войни те ни обединяват и чертаят пътя напред. Аз съм горда, че принадлежа на българския народ, роден от просветата и културата, които превърнаха България в духовна империя" - с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства гостите на концерт-спектакъла на български изпълнители „Живот в розово“, който се състоя в Париж в централата на ЮНЕСКО – организацията на ООН за образование, наука и култура, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.




Спектакълът, посветен на 60 години от загубата на световноизвестната певица Едит Пиаф, беше част от честванията под патронажа на Илияна Йотова за 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. С концерта под патронажа на вицепрезидента, на вицепремиера и министъра на външните работи и на френската Национална комисия за ЮНЕСКО се отбелязаха и 40 години от вписването на първите четири български обекта в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и 20 години от приемането на Конвенцията за нематериално културно наследство.

В приветствието си Илияна Йотова определи като един от най-сериозните избори в демократичната история на България присъединяването й към Международната организация на Франкофонията.

„Горда съм, че България е първата славянска страна, която се присъедини към организацията и допринесе за разширяването на политическото и регионалното измерение на Франкофонията“, заяви вицепрезидентът.




Тя подчерта своята убеденост в силата на франкофонската общност – пространство не само на общ език, а преди всичко на споделени идеи, на общи обществени и политически цели, на общи ценности като мир, демокрация, солидарност, защита на човешките права.

„В размирния свят днес гласът на организацията и на всички, които споделяме тези ценности, трябва да се чува още по-силно“, подчерта вицепрезидентът.

По думите ѝ, франкофонската общност помага да се намерят съмишленици за смели идеи и каузи:

„Най-важната кауза за мен е да изграждаме знаещи млади хора, личности с критичен поглед към света, отворени към различните култури. Именно културата, която формира нашата идентичност, е тази и която ни свързва най-силно. Затова избрахме да посветим този концерт на 60-годишнината от загубата на символа на Франция Едит Пиаф, да почетем врабчето с неземния глас, което принадлежи на целия свят“, заяви Илияна Йотова. „Най-ценното съкровище, което ни остави Пиаф, е нейната житейска философия „Не, не съжалявам за нищо.“




Йотова завърши приветствието си с думи на философа Цветан Тодоров, прекарал по-голямата част от живота си във Франция:

„Вярвам в тая традиционна ценност, която е образованието“, казваше той. Силно послание, върху което си струва да се замислим.“




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху