Дим по време на сраженията в Соледар, Донецка област, Украйна, на 11 януари. (Libkos/AP)

Свързани новини

12.01.2023 15:24

В Соледар са положени "огромни" усилия, но "основната работа все още предстои": Кремъл

Видян 573 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските сили са се борили усилено за превземането на град Соледар в Източна Украйна, но предстоят още сражения, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде CNN.

"В Соледар са положени огромни усилия. Това са абсолютно безкористни героични действия. Не само в Соледар, но и в много райони, където се провеждат настъпателни операции", каза Песков. "Основната работа все още предстои", добави той.

Си Ен Ен попита Песков дали Кремъл е доволен от усилията на наемническата групировка "Вагнер" да превземе Соледар, както твърдеше по-рано, но говорителят на Кремъл не спомена името на частната военна компания в отговора си.


Разпространяват се противоречиви съобщения за състоянието на Соледар.

Във вторник "Вагнер" заяви, че има пълен контрол над града, а ден по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са "блокирали Соледар от северната и южната част" на селището.

В четвъртък обаче Украйна заяви, че боевете продължават и руските сили "търпят тежки загуби" в опитите си да превземат Соледар.


Ден по-рано, в сряда, основателят на Wagner Group Евгений Пригожин заяви, че украинските войници, обкръжени в Соледар, са се предали или са били убити.

По думите му бойците на частната военна компания напълно са обкръжили града в Донбас преди ден и в момента разчистват обширната мрежа от тунели в солните мини на града.

"Искам да повторя, че Соледар е напълно освободен и прочистен от частите на украинската армия", заяви Пригожин в изявление в сряда вечерта. "Украинските войски, които отказаха да се предадат, бяха унищожени."


Бойците на Вагнер първи разпространиха видеозапис, заснет в центъра на Соледар във вторник, като доказателство, че градската администрация е под техен контрол. По-късно през деня Пригожин е заснет да обикаля тунелите на солната мина, които според него Вагнер е започнал да разчиства. Мрежата от тунели е дълга приблизително 300 километра и достига до стотици метри под нивото на земята.


 Снимка: Дим по време на сраженията в Соледар, Донецка област, Украйна, на 11 януари. (Libkos/AP)



 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните