08.09.2008 16:25

В щата Флорида се подготвят за урагана "Айк"

Видян 1292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както съобщава представител на Министерството на туризма на Куба Амадо Акоста всички туроператори са улеснили туристите при напускането им."Да съхраним човешкия живот, това е нашата главна задача", - е заявил вице-президентът на Куба Хосе Рамон Мачадо (Jose Ramon Machado) в изказване по кубинското радио.
Това е поредният трети удар, които природната стихия нанася на острова, който самите жители наричат "Зелената перла".
Досега ураганът е отнесъл 54 човешки живота, като числото на жертвите ежедневно се увеличава. Най-напрегната е обстановката в Хаити. Там по време на бурята загинаха 47 човека, а десетки жители на острова се смятат за безследно изчезнали, съобщава агенцията Франс прес, като се позовава на изказване на премиер министъра на страната Мишел Пиер-Луи.
Властите са заявили, че в районите, пострадали от стихията ситуацията е "катастрофална". Пътищата в северозападната част на страната са потопени, има разрушени къщи и повредени електропроводи. Ураганът е разрушил и единствения мост, който съединява пристанищния град Хонаив с останалата територия на Хаити. Градът е в пълна изолация, като жителите му са обречени на тотален глад. В своето отчаяние те са започнали гладни бунтове и са се опитали да превземат складове на ООН, в кото се съхранява хуманитарна помощ. Армейски части с голямо напрежение са успели да възстановят реда.
Ураганът "Айк" също така е повредил 80% от сградния фонд в град Гранд-Терк, който влиза в състава на Британската империя. Това е съобщил на агенцията Асошейетед прес премиер министъра на територията Майкъл Мисик (Michael Misick). Освен това, той е съобщил, че остров Гранд-Трек е понесъл най-големия удар на стихията, стотици жители на острова са останали без покрив. Засега няма сведения за жертви. Властите правят всичко възможно за да евакуират жителите на острова.
По сведение на синоптичната служба на САЩ стихията се насочва към щтата Флорида. В южните райони на щтата е обявено извънредно положение и жителите му се евакуират.
"Ние молим да бъдем извинени за това, че сме принудени да прекъснем почивката ви. Нужно е гостите ни да напуснат град Флорида Киз (щат Флорида) заради собствената си безопастност. Надяваме се, че нашите грижи за тяхната безопастност ще бъдат добре разбрани и оценени" е заявил на пресконференция пред журналисти кметът на града Марио ди Дженаро.
Властите се опасяват от това, че "Айк" може да стане също толкова разрушителен, колкото и ураганът "Андрю" през 1992 година, когато във Флорида загинаха 26 човека, а икономиката на щата сериозно пострада. Трябва да се каже, че тези опасения се базират на това, че треакторията на "Айк" повтаря тази на "Андрю".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец