Свързани новини

11.03.2019 14:28

В програмата за превенция на СО 40% от изследваните имат миома

Видян 1220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няколко години поред Столичната община организира безплатни прегледи, чиято стойност поема, за да могат дамите в София да се изследват и да се предпазят от рак на гърдата и други „женски” остри проблеми. Програмата буквално спасява човешки животи. Тази година за първи път трите най-големи АГ болници бяха ангажирани от Общината по идея лично на кмета Фандъкова зе безплатни прегледи за миомна болест – едно от най-често срещаните гинекологични заболявания, при това засугащо най-вече и най-силно младите дами на 25-30-годишна възраст, както и нераждали жени на между 35 и 40 г. Годишно с тази диагноза се хоспитализират 5200 жени у нас. Най-коварното на доброкачествения тумор, който представлява миомата е, че често дамите нямат симптоми, докато не се стигне до непоносими болки и засилено кървене, често и между циклите. Може да доведе до анемия и безплодие, понякога туморът достига по-голям размер от самия орган и деформира тялото.


 „Практиката на Столичната община с профилактични прегледи на миомната болест може да послужи, като модел в системата на здравеопазването. Този модел може да се прилага за различни типове заболявания”, коментира д-р Белишев от Министерството на здравеопазването пред журналисти при отчета на кампанията за превенция и профилактика на миомната болест.


Скринингът стартира на 5 февруари, след като Общината изчака да премине грипната еидемия и продължи месец. Жените имаха възможност да минат безплатно през лекарските кабинети на две общински болници - Първа АГ Св. София и Втора АГ Шейново и държавната Майчин дом. Общо 337 са били прегледани по програмата, от тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 за операция. Резултатите сочат, че 40% от всички дами имат симптомите на заболяването.


„Превенцията и профилактиката са особено важни, тъй като това намалява нуждата от средства за лечение", коментира кметът на София Йораданка Фандъкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец