"Някога се отглеждаше всичко. Сега, както навсякъде – слънчоглед и жито. Строят фотоволтаици върху тези ниви, които ги ожъната есента. Стръковете си стоят върху тях", свидетелства за местни практики Ангел Мусиевски от ловно-рибарско сдружение в Пазарджишко. Той е категоричен, че това се случва върху плодородни земи.

Свързани новини

26.10.2023 09:23

В НС се гласуват пълни безумия за земеделската земя: Бивш председател на БАСЗЗ

Видян 860 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В парламента се гласуват пълни безумия, касаещи земеделската земя. Да приемеш подобно нещо граничи с безумие. После тръгваме да се поправяме. Земеделската земя не е неизчерпаем актив, тя може единствено да намалее."

Това каза пред БНР Борислав Петков, земеделски производител и бивш председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Той коментира темата за прекатегоризацията на земеделски земи заради големия интерес към изграждане на фотоволтаици.

В България земята е от 1-ва до 10-а категория, като първа е най-плодородната, а десета е такава с ниски продуктивни качества. Земята се категоризира от Института по почвознание "Пушкаров", като има изготвени почвени карти на цялата територия. Земята може да променя своя състав и структура, както поради метеорологичните условия, така и заради интервенциите върху нея, поясни Петков. По думите му е възможен и обратният процес – една земя да стане по-плодородна.

Когато земята сменя своя статут – например от земеделска да стане урбанизирана, се изисква акт за категоризация. Комисията по промяна на предназначението изисква този акт, обясни Петков.

"Там е написано, че тази земя е пета категория. Вие не сте съгласен и обжалвате този акт. Назначава се експертиза, която се възлага единствено и само на Института "Пушкаров". Или увеличава категорията, или я намалява, или я оставя същата."

Земеделският министър Кирил Вътев е спрял да подписва подобни преписки – за промяна от четвърта на седма и от пета на осма категория, които определи като стресиращи заради количеството им.

Законодателят е сложил стопираща процедура при явни съмнения, уточни земеделският производител.

"Комисията по промяна на предназначението – колективен орган към Министерството на земеделието, при съмнения за манипулация, може да поиска нова експертиза. Особено при такива случаи, когато за зачестили", заяви Борислав Петков.

Той даде примери със странни случаи, в които една земя от пета се превръща в девета категория.

"Проблемът с ВЕИ-тата сега, преди това беше проблемът с активното жилищно строителство – разширяването на урбанизираните територии, там беше абсолютно същото. Но това трябва да бъде добре организирано и контролирано", изтъкна Борислав Петков.

"Някога се отглеждаше всичко. Сега, както навсякъде – слънчоглед и жито. Строят фотоволтаици върху тези ниви, които ги ожъната есента. Стръковете си стоят върху тях", свидетелства за местни практики Ангел Мусиевски от ловно-рибарско сдружение в Пазарджишко. Той е категоричен, че това се случва върху плодородни земи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.10.2023 17:09

    същите умници насилваха и лъжеха както и сега хората да си сложат самоубийствените боклуци, а те си слагат физиологичен разтвор, та ще ги е еня за българската земя, това са тежки криминални структури, налагани от чужбина с ясната за нормалните хора цел унищожаване на хора, животни, държави -

  • 001 безумията в Австралия при 80% ваксинирани за ковид 26.10.2023 16:56

    в резултат от ковид ваксините 550000 австралийци имат увреждания на сърцето и около 120000 - миокардити 550,000, освен това пик на инсулти, рак, диабет и неврологични заболявания - Australians with heart damage and at least 120,000 with myocarditis , spike in heart attack, stroke, cancer, diabetes and neurological disease following the Covid injection rollouts in 2021. PHILLIP.ALTMAN

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката