През януари страната ни набра 1,5 млрд. евро от външните пазари в условията на удължителен закон, с което тогава се изчерпа възможността за нови заеми към онзи момент. Така бе изпусната и възможността необходимият дългов ресурс да бъде набавен на по-изгодна цена.

Свързани новини

15.10.2023 18:10

В некоалицията не ни казаха за новите заеми: Борисов

Видян 4648 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Ние, като некоалиция, до този момент не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми”, заяви от Търговище лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който влезе на срещата с избиратели и съпартийци от града под под звуците на We will rock you на Queen.


В събота финансовият министър Асен Василев съобщи пред БТА, че до края на годината предстои вземането на нов дълг. Сега Борисов подчерта, че шефът на МФ призна, че има по-малка събираемост от Митници и от НАП.


Признанието на Василев за нуждата от нов заем идва седмица, след като 19 минути писа, че страната се нуждае до дни или седмици от спешен заем в размер не по-малко от 4 млрд. лв., за да не спре да плаща.


„Защото пестеливо не казва, в следствие на кои правителства това се е случило“, посочи Борисов и обясни защо е мнителен към Кирил Петков. „Ние от 3 г. не сме в управлението, не сме имали шеф на Митници, на НАП, не сме имали финансов министър, кои правителства са виновни за това положение на бюджета? Защо колегите от Да, България! не го коментират също е въпрос към тях”, запита той.
От Търговище депутатът Теменужка Петкова също засегна темата за новия заем.


„Аз съм член на бюджетната комисия и за мен беше неизвестно, че има такова намерение. Причината е състоянието на бюджета. И една от основните причини, въпреки че не се казва истината, е, че има неизпълнение на приходите и то основно приходите от ДДС на Митници“, каза тя. По думите ѝ сега „влизаме от дълг в дълг, не е ясно и какъв ще бъде размерът му”.


Ситуацията коментира и бившият финансов министър от Борисов 1 - Симеон Дянков. “Вземането на външен дълг дни след избухването на нов регионален конфликт е най-малкото странно решение. Дали не е свързано с комисионни?”


Напомняме, че още в края на лятото стана ясно, че НАП събра с 2 млрд. лв. по-малко ДДС и хазната се оказа в дефицит въпреки ошушкания БЕХ. Ведомството, което оглавява повторно лансираният от Василев - Румен Спецов не оправда надеждите амбициозни приходи от данъци в Бюджет 2023 и най-вероятно те няма да бъдат събрани в пълен размер и до края на годината. Всичко това се случва на фона на 10% инфлация.


За да запълни дупките МФ посяга на такива ключови сектори, като енергетиката и ВПК. Те останаха без възможност за нови инвестиции, което им предрича възможен фалит другата година, а без тях хазаната можеше да бъде двойно на минус с 4 млрд. лв.


Още миналия понеделник 19 минути писа, че след като приключи положителният за бюджета ефект от източването на 2 млрд. лв., което финансовият министър наложи на БЕХ, ВМЗ, Компания Индустриални зони и другите държавни предприятия, като им отне 100% от печалбата и от възможността да инвестират в нови мощности, което е пагубно особено в енергетиката, но и в единствения ни растящ експортен отрасъл – оръжията, бюджетът е на червено.


Дупката е над 2 млрд.лв. по оценки на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и на експерта Пламен Данаилов, като по оценки на БНБ поне 1,8 млрд.лв. по-малко са събрани само от основния пълнещ хазната ДДС – данък добавена стойност. И това на фона на увеличената с 1000 лв. (до министерска) заплата на шефа на НАП Спецов, декларирал непостижим математически според доходите му апартамент за над 1 млн. лв. в Дубай. Към тази неприятна информация се добавя почти 100% загуба на втория транш от Плана.


Самият Василев посочи пред БТА, че кабинетът ще разчита на парите фискалния резерв. “Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг”, каза той. В Закона за бюджета за 2023 г. е записано, че в рамките на годината държавата може да поеме до 7,5 млрд. лв. нов дълг. Василев обясни, че в оставащата част от годината "ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг".


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните