Свързани новини

07.06.2009 12:52

В Люксембург – едновременни избори за парламент и за европарламент

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избирателите в Люксембург - 240 000 при население 493 500 - днес гласуват освен за депутати в Европарламента и за обновяване на 60-членния парламент на страната, предаде БГНЕС.


Според договора от Ница, който е в сила сега, великото херцогство изпраща шестима свои представители в Европейския парламент. За люксембургските граждани, които имат едно от най-високите жизнени равнища в Евросъюза, по-важни са изборите местен парламент. Резултатите от тях обаче едва ли ще променят политическия пейзаж. Според всички прогнози победител ще е Християнсоциалната партия на премиера Жан-Клод Юнкер, който е начело на правителството от 14 г. Социалистическата партия (LSAP) на министъра на външните работи Жан Аселборн ще запази второто място. Юнкер олицетворява нуждата от стабилност на жителите на държавицата, които в условията на икономическа криза са разтревожени за работните места и за запазване на стандарта си. Люксембургците са много обезпокоени от безработицата – дълго време страничен проблем, придобил сега актуалност с кризата във финансовия сектор – основен стълб на икономиката на херцогството. Двата вида избори, за парламенти за евродепутати по традиция се провеждат в един ден, но и този път националните почти напълно засенчват европейските. В Люксембург гласуването е задължително.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци