Прокурори, отговарящи за военни престъпления, и висши европейски съдебни органи се срещат, за да координират усилията си за разследване и изправяне пред съда на предполагаеми извършители на зверства след нахлуването на Русия в Украйна, по време на конференцията "Отговорност за Украйна" в Хага, Нидерландия, на 14 юли. (Piroschka van de Wouw/Reuters)

Свързани новини

14.07.2022 13:50

В Хага започна конференция за военните престъпления с участието на украински прокурори и прокурори от МНС

Видян 869 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор на Украйна и представители на Международния наказателен съд и Европейския съюз се срещат днес в Хага, за да обсъдят разследването на военни престъпления, извършени по време на конфликта, съобщава CNN.

Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова замина за конференцията "Отговорност на Украйна" в холандския град, за да координира обмена на доказателства, стратегията за наказателно преследване и правната рамка за изправяне на военнопрестъпници пред съда.

"Светът е обединен с Украйна, за да намерим ефективни средства за изправяне на Русия пред съда за зверствата, които нейните сили извършват на наша земя", написа Венедиктова в Туитър от Хага.


В изказването си при откриването на конференцията върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви: "Националната правосъдна система на Украйна вече предприе важни стъпки за разследване и съдебен процес, които ние наблюдаваме. Предвид мащаба на предизвикателствата, пред които е изправена, е от решаващо значение международната общност да продължи да подкрепя увеличаването на капацитета на Украйна за разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени на нейна територия, независимо от обстоятелствата. "

Очаква се по-късно днес украинският президент Владимир Зеленский и външният министър Дмитрий Кулеба да направят заключителни изявления чрез видеовръзка.


Преди това Венедиктова заяви, че Украйна е идентифицирала повече от 600 руски заподозрени във военни престъпления и е започнала да преследва около 80 от тях. Двама руски войници вече са осъдени по украинското наказателно право.

Русия продължава да отрича, че нейни военнослужещи са участвали във военни престъпления в рамките на това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна.


 


  (Piroschka van de Wouw/Reuters)


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 аас 14.07.2022 13:53

    Гузен негонен бяга! САЩ са подписали след ВСВ да участват в този съд само при една допълнителна клауза - никога американски гражданин да не подлежи на съдебен процес. Сега какво да очакваме? Че ще си признаят ли?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни