Свързани новини

17.04.2014 15:23

В Брюксел подкрепят политиката на Столична община за намаляване на уличните кучета

Видян 953 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През изминалата седмица в Брюксел беше проведена работна среща на тема бездомни животни, организирана от постоянното представителство на германската провинция Баден-Вюртенберг и Офиса по европейска политика на „Четири лапи”.  Участие в срещата взеха евродепутати, преставители на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” към Европейската комисия, членове на постоянните представителства на страните членки в ЕС и представители на неправителствени организации.


Основни теми на дискусии бяха общоевропейската рамка, регламентираща защитата на животните, прилагането на законите, касаещи животните, в някои от страните членки, примери за добри практики за контрол на популацията от бездомни животни в ЕС и бъдещи политики на ЕС и неговите членки по отношение на трайното намаляване на бездомните кучета и котки.


Една от презентациите, които направиха най-силно впечатление на участниците, беше тази на заместник-кмета на Столична община по направление "Зелена система, екология и земеползване" г-жа Мария Бояджийска относно успешните практики за решаване на проблема с бездомните кучета в София през последните две години. Наред с положителните резултати, като намаляването на броя на скитащите кучета с над 25% от 2011 г., работата с неправителствени организации и др, бяха посочени и проблемните за столицата и страната ни теми – липсата на национална стратегия за решаване на проблема, ниския процент на идентификация и регистрация на домашните кучета, миграцията на кучета от една община в друга и липсата на трайна ангажираност към проблема от страна на Български ветеринарен съюз. Политиката на Столична община по отношение на проблема със скитащите животни беше откроена като изключително положителна на фона на липсата на правилен подход в съседни държави като Гърция и най-вече Румъния.


Експертите отделиха особено внимание и на ситуацията в Румъния, където в края на изминалата година беше приет закон, регламентиращ масовото умъртвяване на бездомни кучета, който също така отваря врати за порочни практики от миналото. Беше изтъкнато, че имиджът на Румъния в Европа е сериозно засегнат от отношението на властите към бездомните кучета и, че вече се отчита отлив на туристи от страната.


Срещата завърши с обсъждането на декларация, обобщаваща основните изводи от дискусиите и презентациите. Като препоръки към европейските институции бяха изведени нуждите от обща европейска политика по отношение не само на селскостопанските, но и на осталаните животни, сред които и скитащите кучета и котки, нуждата от задължителна идентификация и регистрация с микрочип на всички домашни кучета и котки, регистрацията на развъдчиците на кучета и котки и популяризирането на осиновяването на животни от приюти.


Работната среща съвпадна и с гласуването във вторник в Европейския парламент на предложение на Европейската комисия за нов и цялостен Закон за здравеопазване на животните. Бяха гласувани няколко важни предложения, касаещи домашните и бездомни животни. На първо място, бездомните животни вече няма да бъдат третирани като диви, а като „животни от опитомен вид без собственик”, като това ще даде нови възможности за контрол на тяхната популация. Също така, беше прието до началото на  2018 г. всички страни членки да имат своя система за задължителна идентификация и регистрация на кучетата и да предоставят доклади за прилагането й. Това ще допринесе за по-добрата проследяемост на животните и контрола върху възпроизводството, търговията с тях и отглеждането им.


„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи" са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.


Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.


От 2008 г. „Четири лапи” съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. Досега екипи на организацията са работили в над 30 общини у нас и са обработили над 8000 животни. От м. октомври 2013 г. в столичния район Банкя работи и ветеринарна клиника на организацията, в която се извършва кастрация и лечение на бездомни животни.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева