Свързани новини

28.06.2010 11:41

В Белоградчик подписаха декларация за устойчиво управление на Натура 2000

Видян 1815 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Регионален Екологичен Център за Централна и Източна Европа – клон България заедно с Българското дружество за защита на птиците – Бърдлайф България стартираха реализацията на уникален проект за комуникация и образование за Натура 2000, информират от общинския пресцентър.


Той е на стойност 110 000 евро и е финансиран от Фонда за подпомагане на НПО към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В рамките на проекта ще бъдат подпомогнати над 1800 деца от 8 до 12-ти клас да опознаят проблемите на защитените територии и биологичното разнообразие. Проектът предвижда също да бъдат подпомогнати местните общности и активни граждани за по-добро участие в управлението на зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000.
В рамките на този проект, на 24 юни в Белоградчик се проведе последната четвърта среща на обществения форум “Управление на Натура 2000”. В рамките на срещата участниците в обществения форум обсъдиха и връчиха на представител на общинската управа собственоръчно подписана съвместна декларация с предложения за специализирани мерки, които да бъдат въведени в процеса на устойчиво управление на зоните от Натура 2000 на територията на Натура зона “Западен Балкан”. Във форума взеха участие представители на местната и държавната власт, неправителствени организации, представители на туристически сектор и бизнес, учители, младежи и местни медии. ”Формулирането на специализирани мерки за управление на Натура 2000 зоните е израз на активна гражданска позиция и желанието на местната общност не само да получава информация, но и да участва пряко в опазването на ценната за България и Европа природа”, каза Веселин Дробенов, ръководител но проекта от Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа – България. Регионален Екологичен Център за Централна и Източна Европа е международна организация, чиято мисия е да подпомага решаването на екологичните проблеми в Централна и Източна Европа. Центърът изпълнява мисията си като насърчава сътрудничеството между неправителствени организации, правителства, бизнес и други заинтересовани лица и като подкрепя свободния достъп до информация и участието на обществото във вземането на решения. Представителството за България на РЕЦ за ЦИЕ е основано през 1993 г. Разполага с професионални екипи от експерти и ползва опита, както на местни, така и на международни партньори. РЕЦ за ЦИЕ България участва и съдейства при реализирането на различни по обхват и теми проекти в страната и в чужбина. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е основано през 1988 г. БДЗП е водещ авторитет е в областта на опазването и информацията за птиците и природата в България, както и за опазването на значимите за птиците места и местообитания. БДЗП е партньорът на BirdLife International в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак