Брифинг на ГЕРБ-София

Свързани новини

27.03.2024 12:07

Увеличението от 20% за заплатите на мед. сестри в училищата да се вземе от резерва на кмета: ГЕРБ-София

Видян 1197 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Кметът Васил Терзиев не е прав като казва, че няма пари за заплати за медицинските сестри, фелдшери в детските градини и ясли, както и кухни. Това са 2000 сестри и фелдшери, които вчера протестираха пред сградата на Столична община. Чухме обидни реакции от страна на зам.-кмета Василев, който се надявам да се е извинил вече към тях. Посред нощ кметът казал, че ще води разговори с държавата за делегиране на дейността. Дотук това беше реакцията на кмета - днес обещал да пише писмо до Василев да иска парите за заплати", това коментира заместник-председателят на Столичния общински съвет и общински съветник Георги Георгиев.


"Започнахме рано сутрин срещи със синдикатите. Имаме точни и ясни разчети защо и как може да се финансира тяхното възнаграждение. Режем от тези 23 млн. лева, които са рекорден в историята резерв на пряко управление на кмета. От държавата не пречи да иска, но ако не дадат както и досега не са давали – тоест с чужда пита помен ще прави", категоричен бе Георгиев и добави:


"Ние от ГЕРБ-СДС предлагаме друг подход – внасяме ясно предложение в бюджета, а не обещание за пари от държавата, както Терзиев е направил. Това е част от рубриката "Тате ще ми купи колело, ама друг път."


Общинският съветник от ГЕРБ-СДС обясни, че 20-процентното увеличение на заплатите от 1 януари ще бъде обезпечено от бюджета, като това ще е годишно 10 млн. лева, които ще бъдат пренасочени от резерва на кмета, който за тази година е рекорден – 23 млн. лв. при средно 10-12 млн. за предишния мандат на Фандъкова.


"Този резерв е изцяло на подчинение на кмета на Столична община. Останалите 10% до обещаните 30, ако не бъдат осигурени от държавата в следващите 6 месеца, ние ще направим актуализация на бюджета наесен. Това е прието от синдикалните организации, с които разговаряхме и благодаря на КНСБ и КТ Подкрепа за диалога", допълни Георгиев.


Второто предложение, което се внася днес на Комисия по финанси и бюджет ще е за работното облекло на медицинския персонал. То ще бъде увеличено на 100 хил. лв., като предложението е да бъдат осигурени от представителните разходи на кмета Терзиев, които той иска да слочат от 210 000 лв. на 500 000 лева годишно. Това са над два пъти повече от предишни години.


"40 хил. лв. на месец за пътуване, посрещане на делегации, цветя и обяди – това е 2 пъти повече от представителните на г-жа Фандъкова в предишния ѝ мандат. Предлагаме да се намалят тези пари на кмета и от парите за пътувания и посрещане на делегации на кмета да купим облеклото на медицинските сестри и фелдшери - струва 100 000 лв., тоест една пета от харчовете, които иска да му одобрим", поясни зам.-председателят на СОС.


Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян заяви, че така с конкретни решения се действа по проблемите на София. Кметът Терзиев неколкократно каза, че не иска нашите съвети, ние обаче не спираме да даваме решенията за града.


"Терзиев дава обещания с въображаеми пари отново. Преди това излъга транспортните работници, сега подвежда и медицинските лица. Той разчита на финансовия министър в оставка Асен Василев да даде пари за медицинските служители", каза Хекимян.




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни