Свързани новини

14.05.2021 11:44

Увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци: Финансовият министър

Видян 1549 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци. Това каза на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев, предаде Фокус.
„Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси. Данните, които имаме от Приходната агенция, е, че за периода 2017 – 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани. 45% не са събрани. Начислени са 4 милиарда 29 милиона и 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 милиарда 252 милиона 379 000 лв.“, допълни той.

Според Василев ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост.
„66.5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове“, обясни служебният министър.

Той обеща в следващите 2 месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса.


„Дали ги връщат. Дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП“, подчерта Асен Василев.


„Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на Националната агенция за приходите не бяха предприети по-рано“, коментира министърът днешното решение Галя Димитрова да бъде уволнена.


Той подчерта, че шефката на данъчните е освободена „за системно неизпълнение на служебните задължения“.


„На 15 юли 2019 г. от НАП изтекоха данните на 6,074 млн. български граждани. От 11 май имаме и решение на ВАС, което потвърждава решенията на първоинстанционните съдилища, че НАП са проявили неправомерно бездействие по отношение на защитата на личните данни. Държавата вече дължи пари на граждани. За периода 2017 г. до 2020 г. се констатира системно ниска събираемост по издадените ревизионни актове, за същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове“, изброи Василев.


Той даде и конкретни данни – при начислени 4,029 млрд. лв. по ревизионни актове са събрани едва 2,252 млрд. Освен това от всички издадени ревизионни актове на НАП едва 65% минават успешно вътрешен и съдебен контрол, което говори за качеството им.


За обществеността Димитрова стана известна обаче именно около кибератаката, която е без аналог в българската история като мащаб и потенциални щети за населението. Въпреки теча на лични данни на милиони физически и юридически лица, Димитрова не прекъсна отпуската си и запази своя пост.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева