Росен Карадимов и Васил Велев

Свързани новини

15.04.2024 16:15

Устойчивата енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо развитие: Министър Карадимов

Видян 665 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо развитие. В подкрепа на сектора Министерството на иновациите и растежа разполага със значителен ресурс. Само в синхрон с бизнеса възможностите могат да бъдат реализирани максимално ефективно. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов на международен форум за енергетика, организиран от АИКБ и Европейския икономически и социален комитет.


Министър Карадимов подчерта, че без специализирания глас на бизнеса политическите решения в сфера като енергетиката нямат своята сериозна стойност.
Карадимов представи накратко възможностите за финансиране бизнеса в енергийния сектор по линия на Министерството.


По думите на министъра през следващите 5 до 7 години страната ни ще мобилизира ресурс в рамките на 3,2 млрд. евро по различни програми и проекти, в които могат да бъдат включени и дейности, отнасящи се до насърчаване използването на водородни технологии, така че да се подпомогне декарбонизацията на българската икономика.
„Една от осемте водородни долини в Европа ще бъде изградена в Стара Загора. Проектът „Захир“ е на стойност 32 млн. лв., като Европейската комисия осигурява 16 млн. лв., а МИР – през Програмата за Наука и бизнес - още 16 млн. лв.“, каза Карадимов. Той подчерта, че Министерството е изготвило Националната пътна карта за водорода.
По линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) МИР е обявило мерки с грантово финансиране в размер на 380 млн. лв., с които българските фирми да бъдат подпомогнати да въведат кръгови модели в своята дейност, както и да изградят ВЕИ съоръжения с технологии за съхранение на енергията.


„Допълнителни над 200 млн. лв. са осигурени отново по ПВУ под формата на дългови и дялови финансови инструменти за отпускане на кредитни линии и инвестиционни заеми в сектора за енергийна ефективност и възобновяема енергия, както и за реализиране на дялови инвестиции в климатичен неутралитет и цифрова трансформация“, каза още министърът на иновациите.


Той допълни, че за настоящия програмен период по линия на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ МИР предвижда да продължи подкрепата в областта на декарбонизацията и устойчивото развитие чрез инвестиране на ресурс от над 1 млрд. лв. Част от този ресурс ще бъде реализиран от страна на Фонд на фондовете под формата на дългови финансови инструменти, включително в комбинация с безвъзмездни средства.
Министерството обяви процедури за над 420 млн. лв. Едната е „Внедряване на иновации в предприятията“, която е в активна фаза на оценяване на проектните предложения, а втората е „Разработване на иновации в предприятията“, която е отворена за кандидатстване още един месец.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот