Медиците от УМБАЛ „Чирков” , под ръководството на проф. Димитър Петков, извършват сложната  интервенция и поставят устройството HeartMate II, реимбурсирано от НЗОК.

Свързани новини

31.10.2022 14:05

Успешно имплантираха изкуствено сърце на млад мъж

Видян 1435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имплантираха успешно изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване. Операцията е извършена от екипа на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Младият мъж е диагностициран с „дилатативна кардиомиопатия”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се съкращава и увеличава. Нормалната сила за съкращаване на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра. Ниските нива на циркулация не могат да задоволят нуждите на организма с кръв и кислород и пациентът изпада в тежка сърдечна недостатъчност, от която страдат не само сърцето, но и всички органи и системи – засегнат е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функция.

Най-добрият начин на лечение в случая е да се извърши сърдечна трансплантация, но тъй като донорите са изключително малко и почти липсват, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, единствената възможност да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце, обясняват от болницата.

Медиците от УМБАЛ „Чирков” , под ръководството на проф. Димитър Петков, извършват сложната  интервенция и поставят устройството HeartMate II, реимбурсирано от НЗОК.

„Когато сме изчерпали всички възможности с лекарства, донори за сърдечна трансплантация почти няма, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, защото


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец