Според служителите на разузнаването, които са изготвили предупреждението, целта е била да възпрат Русия от реално използване на тези оръжия, въпреки че самите те са оценили използваните разузнавателни данни с "ниска степен на доверие"

Свързани новини

07.04.2022 09:30

US докладът, че Путин е "подведен от собствените си съветници" е скалъпен: NBC News

Видян 1994 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служители на американското разузнаване са изнесли информация за конфликта в Украйна, която не е била "солидна", а някои твърдения са били направо измислени - всичко това, за да спечелят "информационната война" срещу Кремъл, се казва в доклад на NBC News от сряда. Длъжностните лица признаха и се похвалиха, че са пуснали тази дезинформация.




Когато американските медии се позовават на "разузнавателни данни" на САЩ, за да предупредят, че Русия се готви да използва химически оръжия в Украйна, и когато президентът Джо Байдън повтаря тези предупреждения, те участват в кампания за дезинформация, разкрива докладът на NBC.


 


Според служителите на разузнаването, които са изготвили предупреждението, целта е била да възпрат Русия от реално използване на тези оръжия, въпреки че самите те са оценили използваните разузнавателни данни с "ниска степен на доверие".




Ен Би Си цитира служители, участвали в публикуването на такива разузнавателни данни с "ниска степен на доверие", които описват мисията си за дезинформация като част от усилията да "подкопаят пропагандата на Москва и да попречат на Русия да определи начина, по който войната се възприема в света".




Някои публикации бяха точни. Така например администрацията на Байдън в продължение на седмици настояваше, че руският президент Владимир Путин възнамерява да нападне Украйна.


 


Повече от тях бяха измислени: докладът, че Путин е "подведен от собствените си съветници", както се изрази NBC, беше измислен. Както и твърдението на американски служители, че Путин се е обърнал към Китай за военна помощ. Въпреки че е изфабрикувана, тя е била публикувана, за да разубеди Китай да прави това, което служителите твърдят, че прави - да изпраща оръжия на Русия, казват те.




Един европейски служител, цитиран от NBC, заяви, че докладът е "публична игра, за да се предотврати всякаква военна подкрепа от страна на Китай".


 


"Няма как да докажете или да опровергаете тези неща", казва пред NBC пенсиониран разузнавач по повод твърденията, че Путин е бил подведен от собствения си екип.




Преди избухването на войната американските медии в продължение на седмици предупреждаваха, че Русия подготвя нападения срещу рускоговорящи в Донбас и обвинява за това украинските националисти, като по този начин създава претекст за война.




Тези доклади се позовават на служители на Пентагона и Държавния департамент и на неназовани "разузнавателни източници", като никой от тях не предоставя доказателства в подкрепа на твърденията си. При натиск говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че тези, които се съмняват в твърденията, намират "утеха в информацията, която руснаците разпространяват" Сега материалът на NBC разкрива, че твърдението наистина е било подготвено от американски шпиони.


 


"Не е задължително това да е солидна разузнавателна информация", казва един от американските служители. "По-важно е да изпреварим [руснаците], в частност Путин, преди те да направят нещо. "




Въпреки че цитираните в доклада служители признаха, че най-малкото са преувеличили твърденията си, друг неназован американски служител бързо отговори на мрежата, като настоя, че Съветът за национална сигурност и "разузнавателната общност" се грижат да "потвърдят качеството" на всичко, което публикуват.




Един от авторите на историята на NBC е Кен Диланиан, репортер по национална сигурност, за когото през 2014 г. беше доказано, че е имал "сътрудничество" с ЦРУ. В резултат на това тогавашният му работодател, вестник "Лос Анджелис Таймс", се отрича от него.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.04.2022 19:22

    Е има и мислещи хора не само с промити мозъци и съзнаващи че лъжите в крайна сметка не водят до нищо...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак