27.08.2017 10:18

Ураганът Харви взе жертви в САЩ

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ураганът „Харви“ взе най-малко две жертви. Един човек е загинал в дома си в Рокпорт, щата Тексас, при пожар, възникнал в резултат на стихията, съобщи кметът на крайбрежния град Чарлз Уакс, без да даде допълнителна информация.


Полицията в Хюстън съобщи, че жена е загинала при наводнение, предаде Ройтерс.


Около 30 души с наранявания са получили медицинска помощ, а още 30 до 40 са в неизвестност, посочва ДПА, като се позовава на местни медии.


Бреговата охрана е спасила най-малко 20 души при различни инциденти, предаде АП. Само в района на град Корпъс Кристи два хеликоптера са успели да спасят трима души от рибарска лодка, четирима – от шлеп, и 11 – от два влекача, както и двама души и кучето им, блокирани близо до Рокпорт.


Харви е най-мощният ураган в САЩ от 2005 г. насам, когато „Катрина“ почти унищожи Ню Орлиънс.


По пътя си вчера той причини големи наводнения в няколко крайбрежни района в Тексас. Възстановяването ще отнеме години, предупреди ръководителят на Федералната агенция за извънредните ситуации Брок Лонг. Той определи урагана като събитие с безпрецедентна продължителност за Тексас.



„Харви“ освен това остави без електричество 338 хил. души в щата, като възстановяването на електрозахранването може да отнеме дни.


Унищожени са къщи и магазини.


Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви, че извънредното положение е било разширено с още 20 окръга и вече обхваща общо 50.


В Рокпорт щетите са значителни, екипите продължават издирвателните и спасителни операции, каза Уакс като отбеляза, че около 40% от 24 500-те жители на града не са се вслушали в разпореждането за незабавна евакуация, дадено преди бурята.

Опасност


„Харви“ достигна САЩ в петък вечерта, когато беше от четвърта категория по петстепенната скала. Впоследствие той отслабна до тропическа буря с ветрове със скорост до 110 км/ч.


Същевременно опасността не е отминала, защото извънредно бавното напредване на стихията (придвижва с едва 4 км/ч) – я прави много опасна, тъй като поройни дъждове ще валят над едни и същи райони няколко дни, отбелязва АФП.



Националният център за ураганите предупреди, че на места до четвъртък се очакват валежи до 100 см, което може да доведе до „катастрофални наводненията с възможни жертви“.


Синоптиците предупредиха и за опасност от торнадо по крайбрежието на щатите Тексас и Луизиана.


Жители на предградието на град Хюстън, Сайпръс, вече съобщиха за преминало торнадо, което нанесло поражения на няколко къщи и други сгради, без обаче някой да пострада, отбелязва АП.


Евакуация


Заради бурята са били евакуирани 112 петролни платформи в Мексиканския залив, представляващи 24,5% от дневното производство на суров петрол и 26% от газа. Затворени са и множество инсталации на брега.


На тексаския бряг се намират близо една трета от петролните рафинерии в САЩ, а Мексиканския залив осигурява 20% от американското производство, припомня АФП.


От три затвора в Тексас бяха евакуирани 4500 затворници поради продължаващото покачване на нивото на река Брасос.


По света


В същото време най-малко 50 самолетни полета от и до Хонконг бяха отменени заради приближаваща се тропическа буря „Пакхар“. Местната метеорологична служба издаде предупреждение за буря от 8-ма степен по 10-степенна скала.


Лошото време парализира транспорта в специалния административен район, спряно е движението на автобуси и фериботи, съобщи на уебсайта си в. „Саут Чайна морнинг пост“. Днес ще останат затворени учебните заведения и държавни учреждения, офиси и магазини.


Сега центърът на циклона се намира в морето на 120 км югозападно от Хонконг. Той се придвижва в северозападна посока към бреговете на континентален Китай.


„Пакхар“ е съпътстван от интензивни тропически дъждове, способни да причинят наводнения, и бурен вятър с пориви до 110 км/час.


В южната китайска провинция Гуандун вече беше обявен оранжев код за опасност. Според прогнозите „Пакхар“ ще достигне района утре, след което ще продължи навътре в континента, където постепенно да изгуби силата си.


Това е вече втори циклон в района за последните дни. В сряда там бушуваше тихоокеанският тайфун „Хато“ – най-силният в последните години. В близкия специален административен район Макао стихията взе осем жертви, а над 200 души бяха ранени. Половината град остана без ток, а ръководителят на местното метеорологично управление подаде оставка.


Източник: бТВ




















Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните