Свързани новини

21.10.2020 11:47

Управляващите се опитват да назначат политически калинки в държавните дружества: БСП

Видян 1792 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Искаме да ви информираме за поредното безобразие, което управляващите от ГЕРБ се готвят да направят, което е свързано с назначаването на бордовете на директорите на държавните предприятия - и по този начин за пореден път да ги призовем да спрат с тези безобразия и да изпълняват закона такъв, какъвто беше приет само преди половин година“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в парламента.


Той припомни, че преди 4 години от БСП са внесли закон за публичните предприятия, в който са настоявали  бордовете на директорите да се назначават на конкурсен принцип, с ясно разчертани правила, за да се избегне назначаването на партийни калинки. По думите му понякога те не разбират от работата, за която са назначени и по този начин съсипват държавните дружества.


Той отбеляза, че не се спазва законът такъв, какъвто е бил приет преди 6 месеца под европейски натиск.


„Процедурата, която се готвят да направят е абсолютно опорочена. В закона е описано, че всичките министерства, които са принципал на отделните държавни предприятия, трябва да заявят изискванията за избор на съответните управители на дружествата към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тя, като независим орган, да организира конкурсите, да избере бордовете и да ги даде за назначаване към министерствата. Това не се спазва, а министерствата се опитват по добре познатия начин да си назначат калинки в управлението на държавните дружество“, уточни Проданов.


„Това, което повтаряме от дълго време и не само ние, а и протестиращите на улицата – в днешното управление липсва политическа визия за развитието на България и съответно за управлението на тези дружества. В обявените конкурси липсва бизнесплан. Чрез този бизнесплан държавата трябва да зададе критериите какво изисква от даденото държавно предприятие да постигне“, подчерта още депутатът.


„Третото, което ни смущава – еднаквите критерии, с които се избират управителите на държавните предприятия. Не е едно и също да избираш директор на държавното предприятие „Тържища за плодове, зеленчуци и цветя“ и директор на АЕЦ „Козлодуй“ или директор на РВД.  Това отново ни води до мисълта, че тези конкурси се организират единствено и само бързо, за да могат в края на мандата си да назначат поредните политически и гербаджийски калинки, които впоследствие да управляват тези дружества“, заключи Проданов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион