Уникредит Булбанк

Свързани новини

11.03.2024 10:46

Уникредит Булбанк блокира сметки, ако от тях не се теглят пари 12 месеца

Видян 2273 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 2.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Притежателите на разплащателни сметки неочаквано могат да се окажат без достъп до парите си точно в моменти, когато имат най-много нужда от тях. При това причината не са неактуализирани лични данни, заради което периодично банките блокират сметки на своите клиенти.  

Оказва се, че една от най-големите банки у нас - "Уникредит Булбанк", блокира без предупреждение всяка разплащателна сметка, от която в продължение на 12 месеца титулярът не е теглил пари. Банката приема, че по тази сметка има нещо съмнително, независимо че собственикът може през това време да е внасял суми в нея.

Читател на "Сега" сигнализира, че като клиент на "Уникредит Булбанк" наскоро е бил неприятно изненадан да получи съобщение, че разплащателната му сметка е "затворена", когато се опитал да нареди онлайн плащане от нея. При посещение в офис на банката е получил обяснение, че е редовна практика да се блокират сметки, по които за по-дълъг период няма тегления на пари, въпреки че има постъпления. Мярката била "за доброто на клиентите", защото така се предотвратявало евентуално източване на пари.


Разплащателната сметка уж била разблокирана при посещението на банковия офис, но при следващ опит за онлайн превод отново се оказало, че е затворена. Последвало ново посещение на банковия клон, този път служителката посъветвала клиента да изтегли някаква символична сума и така да се регистрира движение по сметката. Куриозното е, че банковите служители не са били наясно след колко месеца се блокира сметка, от която не се теглят пари - в единия случай са твърдели за 6 месеца, в другия - за 3 месеца.

Друг читател на "Сега" алармира, че заради блокирана сметка е изпаднал в изключително неудобно положение около Коледа, докато е на екскурзия във Великобритания. Разплащателната си сметка той използвал като спестовна ("Уникредит Булбанк" преди две години преустанови стандартните депозити на своите клиенти и ги превърна в разплащателни сметки) и решил да прехвърли от нея пари в дебитната си карта, за да може да се разплаща спокойно в чужбина. "Оказа се, че не мога, сметката беше замразена.


Каква е причината, разбрах, когато се върнах в страната - липса на тегления за продължителен период", обясни нашият читател.

"Сега" отправи запитване към "Уникредит Булбанк" при какви условия се блокират сметки и ако това се прави, когато няма тегления на суми за определен период, какъв точно е той. А също и защо клиентите не се предупреждават предварително.

От банката обясниха пред “Сега”, че всичко е разписано в Общите условия за откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на физически лица. С тези условия клиентите се запознавали при откриване на сметка, те били публикувани и на официалната страница на банката. "В точка 96 от общите условия е упоменато, че при липса на дебитни (разходни) операции по банкова сметка в продължение на повече от 12 (дванадесет) месеца, Банката има право да обездвижи (ограничи) сметката за извършване на дебитни операции. Това се прави изцяло с цел защита на нашите клиенти", обясниха от "Уникредит Булбанк".

"Банката предоставя на разположение на влогодателя информация за обездвижването на сметката за извършване на дебитни операции чрез електронните канали на Банката или след поискване от страна клиента чрез центъра за контакт с клиенти или филиал, когато влогодателят не ползва услугите за електронно банкиране. Сметката се реактивира за извършване на дебитни операции след потвърждение пред Банката от влогодателя, извършено във филиал на Банката или чрез обаждане в обслужващ филиал на Банката. Потвърждението може да бъде дадено и от надлежно упълномощен пълномощник на влогодателя, извършено във филиал на Банката", уточниха още от "Уникредит Булбанк".

Проверка показа, че подобна практика на блокиране на разплащателни сметки, само заради това, че от тях не са теглени пари в продължение на 12 месеца, няма при другите големи банки. От контактния център на ОББ обясниха, че нямат подобни рестрикции. От Банка ДСК посочиха единствено практиката да блокират дебитни карти, когато те не са използвани повече от 12 месеца.

Масово разплащателните сметки в трите големи български банки са на практика спестовни сметки. Това са старите депозити, които след изтичане на падежите им бяха закрити в последните две-три години. Затова е напълно очаквано по тези сметки да няма тегления на средства, а притежателите им само да внасят спестяванията си. И с движение, и без движение на средства по тези сметки, банките всеки месец събират такса обслужване, която в момента е между 4 и 5 лева.

 
Източник: "Сега"




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей