Тълпа се събира, за да гледа телевизионното обръщение на украинския президент Владимир Зеленский към израелския Кнесет в Тел Авив, Израел

Свързани новини

06.04.2022 11:47

Украйна ще бъде "голям Израел" със собствено лице: Зеленский

Видян 1517 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Владимир Зеленский предупреди, че Украйна ще търси вдъхновение от Израел по отношение на бъдещите си мерки за сигурност, като заяви, че след нападението на Москва в края на февруари един "абсолютно либерален" Киев вече е "невъзможен".




В разговор с журналисти президентът заяви, че през следващото десетилетие въпросът за сигурността ще бъде "номер едно" за украинците, като дори стигна дотам, че прогнозира трайно въоръжено военно присъствие по улиците.




"Украйна определено няма да бъде това, което искахме да бъде от самото начало. Това е невъзможно. Абсолютно либерална, европейска - няма да бъде такава", каза той. "Ние ще се превърнем в "голям Израел" със собствено лице. Няма да се изненадаме, ако имаме представители на въоръжените сили или Националната гвардия в кината, супермаркетите и хора с оръжие. "


 


След коментарите на Зеленский украинският посланик в Израел Евгени Корнийчук заяви, че "независимо от това какво ще се случи след това, ситуацията в Украйна ще бъде подобна на тази в Израел", като добави, че "ще виждате повече въоръжени хора по улиците, дори когато нещата станат по-спокойни, отколкото са сега".


 


 


"Израелците са живели заобиколени от врагове през цялата си история и Украйна ще направи същото", продължи той.




Въпреки кратката разправия между Зеленский и израелски депутати миналия месец, след като президентът сравни ситуацията в Украйна с Холокоста, министър-председателят Нафтали Бенет направи няколко предложения за посредничество в преговорите между Киев и Москва, като заяви, че се чувства длъжен да помогне за прекратяване на сраженията. Подобна роля играе и Турция, която през последните седмици проведе множество разговори на високо равнище на своя територия.


 


Зеленский открито критикува Тел Авив в коментарите си пред Кнесета през март, обвинявайки правителството в "апатия" и "посредничество без вземане на страна", като същевременно настоява за военна подкрепа за Украйна. По-късно обаче той оттегли тези коментари, като призна, че "Израел има свои интереси" и "стратегия за защита на своите граждани"




"Премиерът на Израел, г-н Бенет, се опитва да намери начин за провеждане на преговори и ние сме благодарни за това", каза той. "Благодарни сме за усилията му, така че рано или късно ще започнем преговори с Русия, вероятно в Ерусалим. "


  Снимка: (Jack Guez/ AFP)


 


 


 


 


 


 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв