Двете страни са въвлечени в конфликт от февруари, когато Москва нападна съседната държава след осемгодишно противопоставяне за съдбата на Донбас

Свързани новини

17.05.2022 09:39

Украйна нареди на бойците от Азовстал да се предадат

Видян 2265 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник вечерта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди в социалните мрежи, че на военнослужещите, които се намират в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, е наредено да се предадат.




"Гарнизонът "Мариупол" изпълни възложената му бойна задача. Висшето военно командване издаде заповед до командирите на частите, разположени в "Азовстал", да спасят живота на личния състав", се казва в изявлението на украинските военни, предаде wsj.com. Според Киев, докато са държали позиции в Азовстал, неговите войници са възпрепятствали руските войски да действат на други терени.




Двете страни са въвлечени в конфликт от февруари, когато Москва нападна съседната държава след осемгодишно противопоставяне за съдбата на Донбас.


 


Киев настоява, че азовците и членовете на редовните му сили са "попречили на изпълнението на [предполагаемия руски] план за бързо превземане на [близката] Запорожие и не са позволили достъп до административната граница на Донецка и Запорожка област".




Президентът на Украйна Владимир Зеленский заяви, че работата по връщането им ще изисква "деликатност и време".




"Благодарение на действията на въоръжените сили на Украйна, разузнаването, както и на преговорната група, Международния комитет на Червения кръст и ООН, имаме надежда, че ще успеем да спасим живота на нашите момчета. Искам да подчертая, че Украйна има нужда от живи украински герои. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки адекватен човек ще разбере тези думи. Работата по завръщането на нашите военни у дома продължава, а тя изисква деликатност и време", заяви той.


 


 Първият етап от капитулацията приключи в понеделник - 264 войници напуснаха Азовстал. В момента 53 ранени военнослужещи се намират в болница в Новоазовск, а 211 войници - в Еленовка, която е част от Донецката народна република.


 



Според руски източници в мазетата на огромния комплекс "Азовстал" са блокирани около 2200 души. Обектът е с дължина 11 квадратни километра, а подземните му части са проектирани така, че да издържат на ядрена атака.




Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр и Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна тези, които се предадат, ще бъдат разменени за руски военнопленници, взети в плен от Киев. Условията на размяната обаче все още не са определени.


 


Москва все още не е направила публични изявления относно размяната. В същото време украинската страна се опитва да избегне употребата на израза "капитулация".




След като и последният украински войник напусне "Азовстал", битката за Мариупол на практика ще приключи и Русия ще придобие пълен контрол над стратегически важния град.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог