Финансовите активи ще бъдат изтеглени и под формата на права за предявяване на вземания по задълженията на VEB. RF към Prominvestbank за 0,93 млрд. украински гривни (около 30 млн. долара) и на руската Sberbank към MR Bank за 14,9 млрд. гривни (491 млн. долара)

Свързани новини

12.05.2022 13:55

Украйна изземва руски банки

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според съобщения в медиите, които се позовават на решение, публикувано на уебсайта на Върховната Рада на Украйна в четвъртък, властите в Киев ще конфискуват принудително активите на две големи руски банки в страната - Сбербанк и VEB. RF.
 


Съгласно решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 11 май, одобрено същия ден с указ на президента на Украйна, Киев ще изтегли 99,8% от акциите на Проминвестбанк, собственост на руската държавна корпорация ВЭБ. РФ, и 100% от акциите на Международната резервна банка (МРБ), собственост на руската Сбербанк.

 
 
 
Финансовите активи ще бъдат изтеглени и под формата на права за предявяване на вземания по задълженията на VEB. RF към Prominvestbank за 0,93 млрд. украински гривни (около 30 млн. долара) и на руската Sberbank към MR Bank за 14,9 млрд. гривни (491 млн. долара).
 
 
 
Освен това ще бъдат изтеглени и други финансови активи на тези дъщерни дружества на руски банки, с изключение на активите на MR Bank в размер на 3 млрд. гривни (98 млн. долара), които ще бъдат използвани за удовлетворяване на изискванията на нейните кредитори.


На 25 февруари, ден след като Русия започна военната си офанзива в Украйна, Националната банка на Украйна отне лицензите на двете дъщерни дружества на руски банки под държавен контрол. На 8 април регулаторът обяви, че предлага национализация на активите на банките, а по-късно ръководителят на НБУ Кирил Шевченко заяви, че около 26 млрд. гривни (около 857 млн. долара) от активите на банките могат да бъдат насочени към държавния доход на страната под формата на пари в брой, местни държавни облигации и депозитни сертификати.


VEB. RF заяви, че ще поиска обезщетение за загубите, причинени от изземването на активите ѝ от Украйна, в международни съдилища.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни