Заместник-министър Ирена Димитрова на извънреден брифинг в МВнР.

Свързани новини

25.02.2022 14:23

Украйна иска спешна хуманитарна помощ от България: МВнР

Видян 1073 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. "Току-що получихме списък с неща, от които те имат спешна нужда. В него влизат питейна вода, детски дрехи и други. Предадохме го на компетентните институции, за да видим с какво можем да окажем помощ". Това заяви  заместник-министър Ирена Димитрова на извънреден брифинг в МВнР, предаде Нова тв.


 


„363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. Всеки момент около 130 души ще тръгнат от Одеса към България", заяви тя.


 


В посолството ни в Киев има настанени хора. Тя уточни, че в близост до сградата няма стратегически обекти и не се очакват ракетни заплахи. „Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда”, подчерта зам.-министърът. и допълни: 


 


Относно евакуацията тя заяви, че се работи с тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп. „Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”.


 


„Още преди 3 седмици посъветвахме българските граждани да напуснат Украйна със собствени средства - тогава имаше още и полети. За съжаление, не бяхме чути. Сега се надяваме, че всеки момент ще имаме автобуси, които ще тръгнат към България. В тях има около 130 души. Отделно имаме 4 автобуса, които са близо до границата с Украйна и пътуват към Киев”, посочи и Антон Марков.


 


„Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус. Това е грубо погазване на международното право и считаме това за акт на агресия срещу независима държава”, подчерта Димитрова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за