Зеленский, облечен в стандартната си зелена военна униформа, осъди руските зверства във войната и говори за жертвите, които украинците са дали в защита на суверенитета си след пълномащабното нахлуване на Кремъл през февруари 2022 г. Той призова за подкрепа на украинското предложение за мир от 10 точки.

Свързани новини

21.09.2023 14:01

Украйна и Русия са единодушни в едно: ООН е бъркотия

Видян 776 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският президент Владимир Зеленский постави под въпрос самия смисъл на Организацията на обединените нации в сряда. Малко след това руският първи дипломат отправи подобна критика, пише европейското издание на Политико.

И Зеленский, и Сергей Лавров се явиха лично на напрегнатата специална сесия на най-мощния орган на ООН - Съвета за сигурност в Ню Йорк. Техните оплаквания от използването и злоупотребата с ООН със сигурност ще намерят разбиране сред много страни, които се опитват да запазят неутралитет във войната - страни, които Украйна и Русия се опитват да привлекат на своя страна.


Всъщност други присъстващи държави също използваха момента, за да изразят недоволството си не само от войната, но и от Организацията на обединените нации и предполагаемите нарушения на нейните принципи. Сред ораторите бяха редица световни лидери и висши дипломати, включително държавният секретар Антъни Блинкен.

Зеленский, облечен в стандартната си зелена военна униформа, осъди руските зверства във войната и говори за жертвите, които украинците са дали в защита на суверенитета си след пълномащабното нахлуване на Кремъл през февруари 2022 г. Той призова за подкрепа на украинското предложение за мир от 10 точки.

Но той запази най-острите си думи за Съвета за сигурност, като призова членовете на ООН да преустановят правото на вето на Русия като постоянен член на 15-членния орган. Той призова и за много по-мащабни реформи, включително за по-добро представителство на страните от Африка, Тихоокеанския регион и отвъд него - призиви, които бяха подкрепени от някои колеги оратори.

Сега украинските войници правят с цената на кръвта си това, което Съветът за сигурност на ООН трябва да направи с гласуването си. Те спират агресията и спазват принципите на Устава на ООН", каза Зеленский.

Той добави, че "547 дни пълномащабна руска агресия означават 547 причини за промени в тази зала".

Лавров, който избегна среща лице в лице със Зеленский, като се появи след като украинецът си беше тръгнал, заяви, че други държави не спазват ценностите на ООН, като например да не се намесват във вътрешните работи на дадена държава. Изглежда, че мишените му бяха предимно Съединените щати и Европа.


 Днес Западът се обръща избирателно към нормите и принципите за всеки отделен случай, изключително въз основа на своите тесни геополитически нужди", каза Лавров. "Това доведе до разклащане на глобалната стабилност."

Той добави: "Руската федерация е настоявала и продължава да настоява всички разпоредби на Устава на Организацията на обединените нации да бъдат спазвани и прилагани не избирателно, а в пълния им и взаимосвързан вид."

Заседанието на Съвета за сигурност беше едно от най-драматичните събития на тазгодишната среща на световните лидери в рамките на Общото събрание на ООН, първото, на което Зеленский присъства лично след нахлуването на Русия през 2022 г.


Самите Съединени щати настояват за реформи в Съвета за сигурност, включително за разширяването му по начин, който да включва повече държави с по-малки икономики. Блинкен използва времето си на микрофона, за да упрекне Русия, че пренебрегва основни принципи на ООН и не спазва нейните резолюции.

"Самото нахлуване на Русия нарушава основния стълб на Устава на ООН: зачитането на суверенитета и териториалната цялост на всички нации", каза Блинкен.

Междувременно Лавров твърди, че "САЩ и техните съюзници открито и безцеремонно се опитват да приватизират секретариата на ООН" по начин, който вреди на страните, които са "неудобни за Вашингтон".

По време на изказванията руските делегати не реагираха особено емоционално. Посланикът на Русия в Организацията на обединените нации Василий Небензя изглежда пишеше текстови съобщения, докато Зеленский говореше, а по време на повечето от останалите речи на бюрото на страната можеше да се види само един руски дипломат, който гледаше с празен поглед в пространството, отбелязва Политико.


Когато Лавров зае мястото си по време на речта на Блинкен, той прекара по-голямата част от времето в писане на блокче, без да реагира забележимо. Украйна отвърна на удара; нейният единствен делегат на масата беше забелязан да пише текстови съобщения по време на изказването на Лавров.

Няколко други делегати, които говориха на сесията в сряда, изразиха дълбокото си разочарование от действията - или бездействието - на Русия в ООН, но изглежда не успяха да съберат повече от отчаяние, като се има предвид малката вероятност за скорошни промени в Съвета за сигурност или в по-широката система на ООН.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.09.2023 16:00

    Крайно време е да се сложи край на измислицата Усрайна!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв