Много украинци питат и как да се интегрират като непрестанно ги местят
01/02

Свързани новини

01.11.2022 17:44

Украинците протестират за местенето в последния момент, министърът - не по ресора си в Израел

Видян 4654 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недоволство сред украинските бежанци доведе до няколко поредни стачки с блокада в центъра на Слънчев бряг. Още в понеделник вечер, те излязоха на спонтанен протест срещу решението на служебното правителство за втори път тази година да бъдат преместени от хотелите в държавни и общински бази. Насред хаоса министърът на туризма И. Димитров (ПП) замина за 3 дни на среща на бг медиите в Йерусалим.


Украинците алармираха, че са притеснени от неизвестността. По думите им те не знаят къде ще бъдат преместени, дали ще им бъде осигурена храна и дали ще има ли отопление през зимата. Те настояват да бъде преразгледано решението на кабинета за местеното, а програмата да бъде продължена и да останат в хотелите.


От своя страна, хотелиерите недоумяват защо се създава хаос в последния момент - дата 31 октомври отдавна беше известна. От бранша не разбират и защо след като ЕС отпуска допълнителни средства се налага местенето на бежанците към държавните бази. Напомняме, че в понеделник стана ясно, че ЕК дава още 100 млн. евро на 7 страни-членки, сред които и България, в помощ на хората от Украйна.



Във вторник премина и планиран протест в Слънчев бряг. Бежанците се събраха в центъра на курорта с багажа си, за да покажат на българското правителство, че животът им се събира в един куфар. Украинците настояват да не бъдат повече местени, защото по този начин няма как да се интегрират. Много от децата вече ходят на училище в Несебър, а родителите им са намерили работа, алармираха протестиращите.


Междувременно част от хотелиерите вече отказаха да сервират закуска за бежанците на 1 ноември. Причината е, че програмата за настаняването им в хотели приключи ден по-рано и не е ясно кой ще плаща, докато украинците бъдат преместени в държавните бази чак след 15-о число. Напомняме, че от бранша още чакат обещаните средства за много месеци назад.


„Не знам дали ще успеем с лека ръка да кажем да излизат, но просто нямаме възможността, защото само си представете какво означава да сготвиш за 200 души 3 пъти днес и да платиш тока и водата, както и разходите от собствения си джоб”, обясни пред Darik хотелиерът Деси Николчева.


"Трябва ли бежанците да бъдат извозени и къде трябва да отидат?”, запита пред камерите на Nova Преслав Луканов, който също има хотел във Варна. Той посочи, че колегите му нямат никаква яснота какво предстои да се случи.


“Имахме готовност да продължим през зимния период, затова инвестирахме в пригодяване на хотелите за този сезон. Усилихме интернет мрежата, подготвихме отделни помещения за целта", обясни Луканов и добави, че има да получава големи суми от април и май, а юни, юли и август също не са изчистени докрай. Той твърди, че има да получава шестцифрена сума по държавната помощ.


В Банско хотелиерите също не са наясно кога и дали ще им бъде платено за украинците. „Няма официална информация ще ни бъде ли заплатено за тези хора и кога ще бъдат преместени. "За този 15 дни гратисен период разбрах от телевизията. С тези хора изградихме някакви отношения. Живеем като едно голямо семейство. Не може да ги изгоним на улицата”, обясни Кирил Зашев, собственик на хотел, в който са настанени 20 украинци.


Междувременно, областните администрации в черноморските региони вече започват да изготвят списъци за новото пътуване на бежанците от Украйна.


Пламен Валентинов






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 вземете се в ръце 01.11.2022 19:56

    До кога ще се занимаваме с претенциите и капризите на тези украинци? Ние сме най-бедния и на дъното народ, а непрекъснато управляващите мислят все за други и главно за себе си, като неглижират суверена, който му плаща на всичко от горе и цинично високите заплати определени от самите себе си и актуализирани 4 пъти годишно за разлика от всички останали, които се случва и да нямат 1 път актуализиране

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог