От 250 бежанци само 5 са заявили желание да бъдат пренасочени към държавни бази

Свързани новини

30.05.2022 09:23

Украинците бойкотираха преместването за 5 млн. лв.

Видян 2078 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Транспортирането на украински граждани от Черноморието към други градове у нас започва с фалстарт. Това обаче не се дължи на властите и институциите, а на самите бежанци.


 


В неделя сутринта трябваше да започне извозването им от хотелите по Черноморието към населени места във вътрешността на страната с бързия влак Варна - София. Правителството дори покани журналисти да снимат преместването. Камерите обаче регистрираха провал на акцията.



От 250 бежанци в морската столица само 5 са заявили желание да бъдат пренасочени към държавни бази. “Мнозинството от тях ще си търсят да се настанят сами – в квартири, а други ще се върнат в Украйна”, стана ясно от изявление на областният управител на Варна Благомир Коцев.



Автобуси чакаха пред хотелите в Златни пясъци, за да ги отведат до варненската жп гара. Оттам хората следваше да бъдат превозени с влакове до Дупница и Плевен, съответно с дестинация Паничище и Рибарица.




Украинските бежанци са били анкетирани преди дни и категорично са заявили, че няма къде другаде да отидат. Затова беше създадена стриктна организация. На част от влаковете имаше прикачени допълнителни вагони, които да се ползват от украинците.


 


В последния момент обаче почти всички  бежанци са се отказали да се преместят във вътрешността на страната. Това поставя цялата кампания по транспортирането на бежанците под въпрос. 18 000 души за ден трябваше да бъдат преместени, но засега не е ясно как ще продължи кампанията. По план тя се очаква да приключи до 1 юни, тъй като до 31 май бежанците са помолени да напуснат хотелите, в които са настанени.



В петък правителството взе решение да предостави 5 млн. лв. от европрограмата Транспорт и транспортна инфраструктура на БДЖ - Пътнически превози, за да вози безплатно с влак и автобус украински бежанци, които се намират под временна закрила в България, до местата, където е решено те да бъдат настанени. Средствата ще се използват за разходи по разселване и вътрешен транспорт на лицата под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване.


 


В събота стана ясно, че малко над 500 от хотели са заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Хотелите, които ще приемат бежанци, са не само по морето, а и в цялата страна.  Около 5000 ще останат в хотелите, в които досега са били настанени.


 


До момента у нас са влезли 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинците, които са регистрирани в системата.




Част от хората, избягали от Украйна, изразяват обаче и недоволство от базите, в които са настанени. В колцентровете до момента са постъпили искания от бежанци, че задължително трябва да има месо в менюто, някои пък искали да са на първа линия на морето.


 


Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог