Мария и Анна Музичук са заплашени от експулсиране заради отказа си да подкрепят пълната забрана на руски и беларуски играчи

Свързани новини

08.04.2022 18:00

Украински шампионки по шах отказват да подпишат антируско писмо

Видян 8871 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мария и Анна Музичук са заплашени от експулсиране заради отказа си да подкрепят пълната забрана на руски и беларуски играчи


 


Шахматните власти в Украйна заявяват, че ще накажат бившите световни шампионки Мария и Анна Музичук, след като сестрите отказаха да подпишат писмо, в което призовават за пълно изключване на руските и беларуските играчи от международните състезания.




Тази седмица Лвовската федерация по шахмат излезе с изявление, в което изложи редица искания към световната федерация ФИДЕ, включително изключване на руската и беларуската федерация от организацията и пълна забрана за участие на играчи от двете страни.




В писмото се настоява също така президентът на руската ФИДЕ Аркадий Дворкович да се оттегли от поста си заради предполагаемата му връзка с "кървавия диктатор" Владимир Путин.


 


При сегашното положение на руските и беларуските шахматни звезди е разрешено да се състезават индивидуално на състезания на ФИДЕ, макар и на строго неутрална основа.


 


Отделно от това организацията предприе действия срещу руския гросмайстор Сергей Карякин, след като той публично подкрепи президента Владимир Путин и военната операция в Украйна.




Бившият претендент за световната титла Карякин получи шестмесечна забрана, която руските шахматни власти официално обявиха, че ще обжалват.


 


В края на февруари Анна Музичук разкритикува Карякин в публикация във Facebook, в която се обяви против действията на Русия в Украйна и призова повече руски играчи да се изкажат против конфликта.


 

32-годишният Карякин призна, че той и сестрите Музичук са били "от противоположните страни на барикадите", но добави, че уважава отказа им да подкрепят пълната забрана за руснаците, като заяви, че "спортните принципи не са просто празна фраза за тях".




Писмото на Лвовската федерация, което беше споделено във Facebook, съдържа множество подписали го лица, но в него се отбелязва, че световната шампионка от 2015 г. Мария Музичук и вицешампионката от 2017 г. Анна Музичук, която е бивша световна шампионка по рапид и блиц, не са подкрепили призивите.




В резултат на това организацията заявява, че ще "прекрати сътрудничеството" със сестрите, родени в Лвов, и ще започне процедура за изключването им от федерацията.


 


Сестрите Музичук не за първи път попадат в заглавията на вестниците, защото заемат принципна позиция.




През 2017 г. те обявиха, че няма да играят в Саудитска Арабия заради отношението ѝ към жените, което означава, че Анна Музичук се отказа от възможността да защитава титлите си по ускорен шахмат.




"Ще загубя две световни шампионски титли, една по една", написа тя във Facebook по това време.




"Само защото реших да не ходя в Саудитска Арабия. Да не играя по нечии правила, да не нося абая, да не ме придружават, когато излизам навън, и изобщо да не се чувствам второстепенно същество. "


 


На 28 февруари Световна шахматна федерация обяви, че руските и беларуските играчи ще продължат да се състезават на нейните състезания, но само като неутрални и без национални символи. По-късно на двете държави беше забранено да участват във всички отборни състезания на Световна шахматна федерация.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 09.08.2022 17:20

    БРАВО на спортистките

  • 002 Anonimen 09.04.2022 23:00

    Остава да се забрани говоренето на руски език в и да се изхвърлят всички книги на руски от европейските страни!

  • 001 Anonimen 09.04.2022 09:15

    Чудесно е че има такива хора с непромити мозъци и неподаващи се на натиск.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион