Самолет Ан-12 на украинска авиокомпания, превозващ "опасен" товар, се разби малко преди 23 часа снощи в Северна Гърция близо до градчето Палеохори на около 40 км от Кавала

Свързани новини

17.07.2022 10:33

Украински самолет, натоварен с експлозиви, се разби до Кавала

Видян 1684 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Самолет Ан-12 на украинска авиокомпания, превозващ "опасен" товар, се разби малко преди 23 часа снощи в Северна Гърция близо до градчето Палеохори на около 40 км от Кавала.

Гръцки медии цитират очевидци да казват, че е горял двигателят на самолета, на борда вероятно е имало 8 души (сръбски медии пишат за само трима души екипаж) и около 11 тона "опасни материали", предимно експлозиви.

Местните власти казаха, че седем противопожарни коли са изпратени на мястото на катастрофата, но не са могли да се приближат заради продължаващите експлозии. Един от заместниците на кмета каза пред ERT, че взривове са се чували два часа след катастрофата.


Пожарникарите са отцепили периметър на около 300 м от мястото на катастрофата и чакат утрото, за да огледат района с дронове и да влязат сапьори на армията, твърди в. "Катимерини".


Полицията помоли журналистите на мястото да носят маски, каза телевизия ERT, а местните жители са посъветвани временно да не напускат къщите си, да затворят прозорците и да изключат климатиците.


Районният кмет Филипос Анастасиадис каза, че е възможно да се наложи евакуация на село Антифилипи с около 1200 жители.

Властите на гръцката гражданска авиация съобщиха, че полетът е от Сърбия към Йордания. Самолетът, произведен от Съветския съюз, е бил експлоатиран от карго превозвача "Меридиан". На сайта на авиокомпанията пише, че е основана преди близо 20 години и извършва чартърн иполети по "договори с правителства и неправителствени организации за превози на хуманитарни товари, както и си сътрудничи тясно с ООН и НАТО за доставката на спешни пратки, включително военен товар и такъв с двойно предназначение".



Сръбски медии посочват, че Ан-12 е излетял от Ниш, вероятно е пренасял муниции, каквито страната изнася за Близкия изток, а белградският "Политика" - е е на американска компания, но е регистриран в Украйна. Сръбската армия не разполага вече с такива самолети, макар да е имала два. Единият се е разбил край Ереван на 12 декември 1988 г., а вторият е бил продаден през 1998 г. на частна авиокомпания в България.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци