Свързани новини

04.10.2013 16:45

Учителите против резки промени в програмата по литература

Видян 1478 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като за малко учениците нямаше да учат произведения на Ботев, Алеко, Димов заради подготвени промени в програмата по български език и литература от ГЕРБ, които просветният министър Анелия Клисарова спря, вече думата си казаха и преподавателите.


Оказа се, че учителите, участвали в анкетата за съдържанието на новите учебни програми по български език и литература, като цяло подкрепят авторите, които са в сегашната учебна програма и няма съществени отклонения от предлаганите произведения, обяви заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева, предаде БТА.  


Тя добави, че "има единични примери, по-скоро екзотични, за добавянето на автори, които в никакъв случай не могат да са в гимназиалния етап до 10-и клас".


Тенева даде примери за такива екзотични предложения на учители и заяви, че "не е възможно в задължителната подготовка в часовете по БЕЛ да се посочват имената на Мишел Фуко, на Дерида или на Пол Рикьор".


Анкетата е само един етап от обновяването на учебните програми по БЕЛ - в задължителната подготовка и само за 10-и клас, а утвърждаването на тези програми е свързано с приемането на новия Закон за средното образование, обясни Тенева.


Тя съобщи, че в анкетата има отделни предложения на учители за включване на повече творби на Христо Ботев.


Тенева отново заяви, че учителите подкрепят авторите и по-голямата част от творбите, които са в сегашната програма по български език и литература.


Повечето от учителите са заявили, че трябва да се увеличат часовете по литература, а не по български език, съобщи Атанаска Тенева.


По думите й няма предложения да има отделни предмети - "Български език" и "Литература" в гимназиалния етап.


Тенева каза, че в анкетата имало и предложения на учители за включването в програмите на повече съвременни автори, но по думите й "някои от тези автори са по-скоро автори от вестникарските павилиони, които сега се популяризират".


Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова каза, че в анкетата са участвали 76,2 процента от всички учители по БЕЛ или 4461 от общо 5854-ма учители.


Анкетата не беше задължителна, учителите са я попълнили по желание и изводът е, че те имат желание да участват в дискусията за програмите, заяви министър Клисарова.


Тя уточни, че за това какви да бъдат учебните програми по БЕЛ до седми клас участие в анкетата са взели 2847 учители, а от гимназиалния етап са се включили 1919 учители.


Само 305 учители са изказали мнение и за прогимназиалния и за гимназиалния етап, и така тези учители са обхвали целия образователен процес по БЕЛ, каза Анелия Клисарова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за