Да научите децата на финансова отговорност и как да се оправят с парите трябва да започнете от най-ранно възраст, още от 3-4-годишни, твърди петият по богатство човек в света Уорън Бъфет със състояние от 117 млрд.долара и доайен на клуба на милиардерите с най-дълготрайно богатство от всички тях.

Свързани новини

26.06.2023 15:17

Учете децата за парите, заедно с буквите още от 3-4-г.: Милиардер №5 в света с конкретни съвети към родителите

Видян 1351 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да научите децата на финансова отговорност и как да се оправят с парите трябва да започнете от най-ранно възраст, още от 3-4-годишни, твърди петият по богатство човек в света Уорън Бъфет със състояние от 117 млрд.долара и доайен на клуба на милиардерите с най-дълготрайно богатство от всички тях.


"Аз започнах още преди първи клас, като купувах пакети по 6 кока-коли за 25 цента, после ги продавах на децата кутия по кутия и така правех печалба. После, вече ученик, преминах към продажба на списания и дъвки от врата на врата, по-точно препродажба. Моето вдъхновение за това беше баща ми, който от най-ранна възраст ми създаде тези навици, които ми помогнаха впоследствие, а спестовността е важният урок, който ми даде", казва милиардерът пред CNBC.


"Погрешно е родителите да чакат хлапетата да станат тийнейджъри, за да ги учат как да управляват парите, а трябва това да става преди още да са тръгнали на училище", категоричен е мъдрецът на Уолстрийт.


Той цитира изследвания на Кембридж, според които 80% от знанията, които изобщо трупаме през живота си са до 3-годишната ни възраст, защото това е етапът на най-ускорен растеж на мозъка. А времето след този етап и преди 7 г. е идеалното за фините настройки, като тази за умението да боравим с пари.
Първоначалната представа за тях трябва да почне да се гради на 3-4-годишна възраст, а около 7-ата да се създадат базовите навици за финансово поведение и управление, за да бъдат развивани естествено и спешно.


"Не е достатъчно родителите да знаят тези неща, но и да ги ПРАВЯТ, да преминат към действие", алармира Бъфет. По данни от възложено от него проучване на Т. Роуи Прайс едва 4% от бащите и майките дискутират парите с техните хлапета, преди те да са навършили 5. 30% започват едва да го правят, едва когато децата станат на 15, а 14% никога не са го правили.За да помогне, Бъфет спонсорира 26 епизода на шоу на име Secret Millionaire’s Club.


В него на децата се обясняват основни финансови понятия като спестяване, кредит и кредитна карта и т.н.


Бъфет дава 4 първоначални урока:


1. Как да станат гъвкави мислители?


Целта е насърчаваме децата да не се отказват, само защото нещо не е сработило от първия път. Така се стимулира творческото мислене, което в бъдеще ще им помага да се изправят пред неминуемите финансови предизвикателства от всякакъв род и характер.


Заведете хлапетата в художествена галерия и дискутирайте с тях различните стилове на рисуване, които виждат. А после ги поканете да направят нещо подобно сами. Нека отново сами да изберат инструмента, с който да го направят - дори да бъде с пръсти.


Посочете им нещо, което със сигурност ще ги заинтригува: онова вкъщи, на което не са обръщали внимание, а може да се окаже съкровище. Примерно капачки от бутилки, кутии от неща, които са изконсумирани...Нека да се опитат да им намерят нова полза, ако могат, иначе им кажете, че ще ги хвърлите. Това ще ги научи на критично мислене, на пестене и на осъзнаване как същевременно с тези неща могат и да помагат на околната среда. Ще бъде и добър преход към следващия урок...


2. Как да започнат да спестяват?


Както Бенджамин Франклин беше казал веднъж: "Спестената стотинка е спечелена стотинка". За да помогнете на децата си да управляват своите пари, важно е да разберат РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЖЕЛАНИЯ И НУЖДИ.


Дайте им 2 буркана - 1 за спестяване и 1 за харчене. Всеки път, когато им давате пари - джобни или по някакъв повод, поговорете с тях за какво биха похарчили изгодно сумата, така че да има по нещо, което да сложат и в двата буркана.
Накарайте децата си да направят списък с неща, които биха искали сами да купят с парите, с които разполагат, или за които просто имат желание за харчене, като ги изобразят и във вид на колаж, изрязан от списания.


След това обсъдете заедно списъка точка по точка и маркирайте кое е нужда, а кое е просто желание. Примерно: нова играчка е желание, а нова раница е нужда. Нов чифт маратонки е нужда, а нови два са желание. Така ще имате добър преход към следващия урок...


3. Как да различават цена и стойност?
Всички се чувстваме малко прегрешили, когато избираме да платим повече пари за готин бранд обувки или джаджа, когато можем да вземем същото или сходно нещо на по-ниска цена.


Идеята на урока е децата да разберат различните начини, по които рекламата ни кара да купуваме услуги и продукти, така че да започнат да разбират сами кое си струва, а кое не си струва парите.
Направете заедно списък с неща, които трябва да се купят от супермаркета като стоки, и пак заедно погледнете в нета, на брошури и т.н. кое къде колко струва и кое къде е на промоция. Сравнете заедно цените и заедно направете избор къде да пазарувате, така че децата да разберат какво означава "добра сделка", изгодна покупка.


Гледайки заедно телевизия или разгръщайки вестник/списание, заедно с децата обърнете внимание на различни реклами. Какво се продава? Какво е и защо е такова посланието/слогана? Какво ги "хваща" в рекламата? Как ги кара да се чувстват? По какъв начин ги кара да купят рекламираната стока или услуга?


4. Как да вземат добро решение?


Ключът към вземането на умни решения е да се мисли как различните избори могат да се отразят върху бъдещите доходи/приходи.
Бъфет препоръчва моделиране на навик за определяне на излор, като поговорим с децата за решенията, които правят, като си представят ефекта на доминото - причина и следствия. Например: "Искаме да купим нов телевизор, но климатикът е за ремонт. Имаме да изберем:


дали да спестяваме, за да можем да си позволим и двете?
дали да се примирим с жегата вкъщи през лятото и просто да купим телевизора?


Приучете децата да вземат решенията така, че да могат да си позволяват цената, без лишения, а ако е възможно - и да спестяват, благодарение на тези решения.
"Създаването на здравословни финансови разбирания и навици в едно дете е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да му осигурите успешно бъдеще. НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЕ РАНО ЗА ТОВА", категоричен е мултимилиардерът с богатство, което е доста по-голямо от БВП на България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби