Свързани новини

14.10.2013 16:41

Ученици започват работа срещу заплащане от догодина

Видян 1831 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Моделът на дуална система в професионалното образование и обучение ще стартира у нас в началото на учебната 2014/2015 г., съобщи министър Анелия Клисарова по време на форум, посветен на образованието в Министерския съвет.


Моделът на дуалната система работи в Швейцария и Германия. С малки разлики, и в двете държави учениците работят по 3-4 дни през седмицата, за което им се заплаща от бизнеса, като държавата поема малка част от финансирането - например в Германия този дял е 16%, а бизнесът финансира останалите 84%. През останалите дни децата учат, като практиката и обучението по съответната професия заемат две трети от обучението, а общообразователните предмети - една трета.


България е по-близо до германската дуална система, където децата избират професионалното училище след 8 клас, докато в Швейцария това става след 10 клас. В подкрепа на германския модел се обявиха и премиерът Пламен Орешарски, и евродепутатът Ивайло Калфин.


На форума позиция изразиха и от Съюза на българските ученици, които заявиха, че 41 % от българските ученици до 16 годишна възраст са напълно неграмотни, а поне половината от учениците от 1-3 клас имат проблем с усвояването на българския език, тъй като за тях той не е майчин.


С 50 000 са намалели учениците, които учат в професионалните гимназии, от които пък са били закрити цели 60. Данните са спрямо 2000-2001 г. Повечето ученици предпочитат да кандидатстват в тъй наречените елитни гимназии, а в същото време у нас е трудно да се намареят шлосери, стругари, жп работници и професионалните гимназии опустяват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби