"Дойдохме до идеята, че можем да използваме мъртви птици и да ги превърнем в дрон", каза тази седмица пред Ройтерс д-р Мостафа Хасаналиан, доцент в Института по минно дело и технологии в Ню Мексико. "Всичко е там. Ние правим обратен инженеринг."

Свързани новини

23.04.2023 07:04

Учени "превръщат мъртви птици в дронове"

Видян 24934 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екип от учени в американския щат Ню Мексико е предприел нов подход към изучаването на животинското царство: опитва се да инсталира дронове в мъртви птици, като част от експеримент, целящ да разбере повече за моделите им на летене.

"Дойдохме до идеята, че можем да използваме мъртви птици и да ги превърнем в дрон", каза тази седмица пред Ройтерс д-р Мостафа Хасаналиан, доцент в Института по минно дело и технологии в Ню Мексико. "Всичко е там. Ние правим обратен инженеринг."

Хасаналиан и екипът му стигнали до нетрадиционната идея, след като не успели да видят желаните резултати, когато летели с изкуствени механични "птици" в ята от живи животни. В момента безпилотните птици с таксодермия се тестват в специално пригодена клетка - но засега могат да летят само по около 20 минути.


Надяваме се, че проектът ще хвърли нова светлина върху начина, по който птиците пестят енергия, като летят в определени формации, когато изкуствените дронове летят заедно с живи ята. Тези данни биха могли да се използват за оптимизиране на човешката авиация.

"Ако научим как тези птици управляват енергията помежду си, можем да приложим [това] в бъдещата авиационна индустрия, за да спестим повече енергия и да спестим повече гориво", казва Хасаналиан пред Ройтерс. Надяваме се също така, че тестовете ще допринесат за по-нататъшното формулиране на теориите за това как цветовете на птиците взаимодействат с ефективността на полета.

"Направихме експерименти и установихме, че за нашите самолети с фиксирани крила прилагането на определен цвят може да промени ефективността на полета", каза друг учен, Брендън Херкенхоф. "Смятаме, че същото важи и за птиците."

Странно е, че естеството на изследването изглежда съвпада с популярната (и умишлено лицемерна) конспиративна теория "Птиците не са истински", която от няколко години твърди, че птиците всъщност са изкуствени безпилотни летателни апарати, които летят в небето, за да шпионират хората. Движението има последователи в много страни по света и е създало популярна линия облекла.

Въпреки това Хасаналиан твърди, че изследването му няма злонамерени намерения: "Всъщност аз не знаех за хората от "Птиците не са истински". Разбрах за тях, след като историята ми излезе за първи път".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,