Нещо, което трябва да вземете предвид, докато търсите щастливи часове, за да отпразнувате Деня на маргаритата: основната съставка на вкусната напитка е застрашена от промяната на времето и новите натоварвания върху жизненоважния опрашител на растението агаве - прилепа.

Свързани новини

26.02.2023 07:39

Убийството на Маргарита: как климатичната криза застрашава текилата

Видян 20950 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нещо, което трябва да вземете предвид, докато търсите щастливи часове, за да отпразнувате Деня на маргаритата: основната съставка на вкусната напитка е застрашена от промяната на времето и новите натоварвания върху жизненоважния опрашител на растението агаве - прилепа.

Според Съвета за дестилирани спиртни напитки на САЩ през 2022 г. най-бързо развиващата се категория спиртни напитки е тази на основата на агаве, като текила и мезкал. Анализаторите дори твърдят, че скоро може да надмине водката като най-продавания алкохол в САЩ.


Но учени от цял свят ясно заявяват, че недостигът на вода, предизвикан от изменението на климата, ще продължи да оказва огромен натиск върху производството на храни. Виното и спиртните напитки, за съжаление, не са пощадени от тази прогноза. Проучване от 2019 г. установи, че климатичната криза, съчетана с прекомерната паша на добитъка и други човешки дейности, може да наруши разпространението и отглеждането на агаве - основната съставка на текилата.


Макар че агавето е растение може да вирее в горещо време с малко вода или без нея, Оманджана Госвами, учен в областта на храните и околната среда от Съюза на загрижените учени, казва, че жизненият цикъл на агавето е твърде крехък, за да издържи на големите климатични катаклизми, които предизвиква климатичната криза - от екстремни засушавания до смъртоносни бури като тази, която току-що преживя Калифорния.

"Агавето е пустинно растение, така че, разбира се, всичко, което се движи в посока към пустинно време, ще помогне на тази култура да процъфтява", казва Госвами пред CNN. "Но за съжаление въздействието на климата не е линейно. Това не означава, че със затоплянето на температурите те ще останат постоянни. "



"При екстремните метеорологични условия и непредсказуемостта е много трудно да се предвиди накъде ще се развие ситуацията в бъдеще", добави тя.


Освен че растенията агаве са чувствителни към климатичните промени, съществува и значителна климатична заплаха за опрашителите. Пчелите, пеперудите и прилепите опрашват около 30% от храната, която попада на трапезата ни. Прилепите, както и птиците, също се считат за основен разпространител на семена. Но със затоплянето на температурите, по-екстремните климатични условия и смяната на сезоните тези опрашители са изложени на риск от сериозни смущения.

Затоплянето на температурите става все по-голям проблем за мексиканския дългонос прилеп - ключов вид за производството на текила.


"Ако нямаше прилепи, нямаше да има текила, защото това е единственото нещо, което опрашва растението агаве, от което се прави текила", каза преди това пред CNN Рон Магил, директор по комуникациите и експерт по дивите животни в зоологическата градина в Маями.

Съществуват стотици видове агаве, но само от един - агавето Weber Azul - се произвежда текила. Други видове агаве са изоставени в Мексико и в пустинните райони на югозападната част на САЩ. По закон, за да се счита за автентична текила, спиртът трябва да произхожда от региона Текила в Мексико. В противен случай ликьорите от агаве, произведени на места като Калифорния, могат да бъдат етикетирани само като спирт от агаве.


Заради голямото търсене на спиртни напитки от агаве земеделските производители лесно се поддават на монокултурно отглеждане, при което използват една и съща почва за отглеждане на една култура, което води до загуба на генетично разнообразие, твърдят учени пред CNN. Това включва и места като Калифорния, където фермерите не разчитат на външни опрашители като прилепите, за да отглеждат културите си от агаве.


Но някои изследователи като Рон Рунебаум, доцент по лозарство и енология в Калифорнийския университет в Дейвис, се стремят да проучат повече от това генетично разнообразие, за да видят какви варианти освен синьото агаве могат да се адаптират и да оцелеят в променящия се климат, за да се избегне загубата на разнообразие.

"За нас в САЩ, и особено в Калифорния, има много въпросителни относно това как бихме могли да отглеждаме тази култура икономически като начин за диверсифициране на портфейлите на фермерите, тъй като те са изправени пред недостиг на вода, както и пред други екстремни събития - продължителни суши или изобилие от вода за кратък период от време,", каза Рунебаум пред CNN.


 Растенията агаве не изискват много поливане и могат да позволят на земеделските стопани да засаждат култури на земя, която иначе би била изорана поради липса на вода. Учените твърдят, че докато узреят, са необходими шест до осем години, агавето може също така да изсмуква от атмосферата въглеродното замърсяване, което затопля планетата.


Като се имат предвид тези предимства, а и тъй като Западът е затънал в многогодишна суша, Крейг Рейнолдс, производител на агаве и директор-основател на Калифорнийския съвет за агаве, заяви, че вижда в спиртните напитки от агаве икономическа възможност в едно по-топло и по-сухо бъдеще.


 Преди осем години Рейнолдс започва да отглежда агаве в Северна Калифорния като експеримент, за да провери дали то би било жизнеспособна култура в отговор на недостига на вода.


"Обърнахме много внимание на това, защото най-големият проблем (за фермерите) е водата", казва той пред CNN. Според него "сериозните съкращения и намаления на доставките на подземни води по щатски и федерални водни проекти, както и разораването на стотици хиляди акра в Калифорния и прогнозираното дългосрочно разораване на земеделски земи" са причина за нарастващия интерес.


С помощта на Калифорнийския университет в Дейвис се отделят повече средства за изследване на жизнеспособността на културата с ниско съдържание на вода, особено в условията на бързо променящ се климат. Рейнолдс заяви, че индустриите трябва да започнат да се адаптират и да мислят за начини за оцеляване в едно по-топло и по-сухо бъдеще.


Ще има някои неуспехи и провали тук и там", казва Рейнолдс. "Не се надявам климатът да се промени. Просто съм реалист, защото трябва да направим всичко възможно, за да забавим изменението на климата, но едновременно с това трябва да имаме и стратегии за адаптиране към случващото се изменение на климата - а агавето е само част от стратегията за адаптиране. "



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.02.2023 23:04

    аерозолите, които бил гейтс незаконно изхвърля в атмосферата уж с цел да намали затоплянето всъщност според научни проучвания води до затопляне и до силно намаляване на селскостопанската продукция, поради което Мексико е първата страна в света, която забранява тези аерозоли или това е поредната измама на бил гейтс като отровните вакси, които умориха много хора. И от северна , и от южна България хора се оплакват, че зеленчуци и плодове на открито бързо загиват, докато тези в парници са добре - това е от 3-4 години, което говори, че и тук има някакви химикали в атмосферата, които са незаконни и за които се мълчи, натрапва се само яденето на насекоми, рекламирано от грантаджии

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби