30-годишният Рангел Бизюрев, който е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица и се издирва с европейска заповед за арест, е бил задържан в Нидерландия през септември, но е освободен, съобщи 24 часа, като се позовава на информация от свои източници.

Свързани новини

03.10.2023 16:44

Убиецът от Цалапица задържан в Нидерлания, но пуснат заради законов пропуск

Видян 1718 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


30-годишният Рангел Бизюрев, който е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица и се издирва с европейска заповед за арест, е бил задържан в Нидерландия през септември, но е освободен, съобщи 24 часа, като се позовава на информация от свои източници.


Димитър Малинов изчезна на 20 юли. Шест дни семейството му разчиташе на полицията, но накрая потърси помощ и от медиите. На следващия ден тялото на младия мъж бе открито заровено в землището на селото, а в ареста се озоваха 19-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови. Те бяха обвинени в лично укривателство, след като помогнали на физическия убиец Рангел и закопали трупа. Според прокуратурата близнаците са осигурили кола и са укрили тялото на пребития до смърт Димитър. Близнаците обаче не знаели за намерението на Рангел да убие Митко и затова не са подведени под отговорност като помагачи. Двамата са в ареста. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт.


Самият Бизюрев не бе арестуван, тъй като веднага след убийството бе напуснал България с предполагаема дестинация Германия. Българската прокуратура издаде европейска заповед за арест и през септември 30-годишният мъж е задържан от нидерландската полиция. След по-малко от 72 часа обаче е освободен, тъй като станало ясно, че няма как да бъде поискано постоянното му задържане и екстрадиция. Причината е законов пропуск. Според българското законодателство европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата, не подлежи на обжалване в съда, както реши неотдавна Съдът на Европейския съюз. Проблемът е известен на народните представители и дори обсъждан в предишни парламенти, но времето не стигна да поправят пропуска. За да има синхрон с правото на ЕС, трябва да се изменят НПК и Законът за европейската заповед за арест.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите