В затвор в предградията на Истанбул в понеделник започва процес срещу 86 предполагаеми членове на нелегалната въоръжена националистическа организация Ергенекон, обвинени в опит да свалят турското правителство, съобщава АФП.
19.10.2008 14:22

Турция се готви да съди членовете на Ергенекон

Видян 1320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В затвор в предградията на Истанбул в понеделник започва процес срещу 86 предполагаеми членове на нелегалната въоръжена националистическа организация Ергенекон, обвинени в опит да свалят турското правителство, съобщава АФП.


Заради големия брой обвиняеми и повдигнатите обвинения процесът неизбежно ще предизвика голям шум. Срещу подсъдимите са повдигнати тридесетина обвинения - от нелегално притежание на оръжие, умишлен палеж, подстрекаване към въоръжен бунт срещу правителството на Турция до принадлежност към въоръжена терористична организация. Прокуратурата ги обвинява, че са искали да предизвикат хаос в страната с многобройни незаконни демонстрации, убийства и нападения срещу силите на реда с цел да свалят правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Ердоган, която, както е известно е с ислямистки корени. Целта била чрез създаване на атмосфера на насилие да предизвикат намесата на турската армия, която вече има зад гърба си четири военни преврата за 40 г. и която миналата година заплаши правителството, че ще се намеси, за да съхрани светския характер на управлението на Турция. ПСР винаги е отричала, че се стреми да установи ислямистки режим и дори заявява, че е вярна на принципа за разделяне на държавата от религията, но поддръжниците на стриктното спазване на принципа за светско управление, сред които на първо място е генералитетът, я подозират, че се стреми тихомълком да ислямизира страната. Според обвинителният акт (близо 2500 страници) - резултат от работата на трима прокурори в продължение на една година - Ергенекон е отговорна за нападение срещу Държавния съвет, по време на което загина един съдия, и за бомбени атентати, по-специално срещу просветския вестник "Джумхуриет". Организацията е обвинена, че е планирала атентати срещу премиера Реджеп Ердоган, бившия началник на генералния щаб Яшар Буюканит и някои известни личности като Нобеловия лауреат за литература за 2006 г., писателя Орхан Памук и кмета-кюрд на Диарбекир Осман Байдимир. Сред 86-те обвиняеми (срещу 46 бе взета мярка задържане под стража) фигурират няколко о.з. офицери, водач на малка националистическа партия, адвокат от крайната десница, добил известност с процесите си срещу интелектуалци, журналисти и дори представители на престъпния свят. Защитниците на светския принцип обвиняват Партията на справедливостта и развитието, че се опитва да се възползва от аферата Ергенекон, за да упражни натиск върху противниците си от светския лагер. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак