Мярката обаче е предизвика силна негативна реакция на местните производители, стигна се и до блокада на магистрали. Така с решение, публикувано в турския държавен вестник, от днес забраната за износ на домати е отменена.

Свързани новини

08.03.2023 11:32

Турция отмени забраната за износ на домати

Видян 517 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция ще продължи да изнася домати. Забраната, която беше наложена преди пет дни, е отменена заради протести на турските производители.

Подобна забрана заплашваше да предизвика дефицит и в България. Страната ни внася основните количества домати именно от Турция, тъй като българското производство излиза по-късно на пазара.

Само пет дни просъществува забраната за износ на турски домати, наложена от правителството на Ердоган. Турция премахна от днес забраната за износ на домати, въведена от 2 март, предаде БТА, цитирайки турската частна телевизия НТВ.

Министерството на земеделието и горите на Турция наложи преди няколко дни временно ограничение за експорта на домати до 14 април заради рязко увеличение на цените им в страната и заради последиците от катастрофалното земетресение, засегнало 11 провинции. Това наложило да се вземат мерки за "гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените".

Мярката обаче е предизвика силна негативна реакция на местните производители, стигна се и до блокада на магистрали. Така с решение, публикувано в турския държавен вестник, от днес забраната за износ на домати е отменена.

Новината за спрения износ предизвика безпокойство и у нас, тъй като Турция е основен вносител на домати в страната ни. По данни на земеделското министерство от внесените общо 75 000 тона от този зеленчук през първите 10 месеца на миналата година, 46 000 тона са дошли от южната ни съседка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец