Свързани новини

16.04.2013 10:19

Турция осъди пианист заради туитове

Видян 1364 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е ясно дали скоро България няма да осъди първата си дама заради туитове против властта , но световноизвестният турски пианист Фазил Сай беше осъден на десет месеца затвор за послания в Туитър. Присъдата беше произнесена в понеделник от съда в Истанбул. Фазил Сай беше обявен за виновен в „обида на религиозните ценности”, пише Ройтерс, цитирана от Гласове. Новината идва три дни след като Турция разшири гаранциите за свобода на словото, които ЕС постави като изискване пред страната.


В петък Турция се съгласи с изискванията на ЕС и премахна някои от текстовете, които предвиждаха строги наказания за изразяване на мнение - включително и за думи, които не призовават към насилие.


Правозащитни организации приветстваха стъпката, но я обявиха за недостатъчна.


Присъдата на Фазил Сай засили опасенията, че религията има нарастващо влияние върху турската политика. Властите в страната са критикувани за това, че нарушават принципите на светскостта и тласкат Турция към ислямизъм.


Фазил Сай не беше в съда по време на произнасянето на присъдата му. През юни 2012 г., когато прокурорите повдигнаха обвиненията, той ги определи като "смайващи" и политически по своя характер.


Сред "престъпните" туитове на Сай фигурира едно негово учудване от молитва, траеща само 22 секунди. „Закъде са се разбързали? - пита той в туита си. - Да не ги чака жена на легло или ракия на масата?“


Ислямистката преса цитира като най-обиден друг туит, който гласи: "Не знам дали и вие сте го забелязали, но ако срещнете някой въшлив, безличен, отблъскващ [човек], крадец или глупак, той непременно се оказва алахист".


Максималната присъда, която се полага при обвиненията, повдигнати на Сай, е 18 месеца.


Фазил Сай е на 44 години. Той е свирил с Нюйоркската филхармония и Берлинския симфоничен оркестър и е посланик на ЕС по въпросите на културата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл