Свързани новини

02.09.2011 13:43

Турция къса отношения с Израел

Видян 1572 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция експулсира израелския посланик от Анкара и прекрати всички военни отношения с Израел след доклада на ООН, който осъжда прекомерното използване на сила срещу флотилията за Ивицата Газа, предаде АФП.
„На този момент предприемаме следните мерки – отношенията между Турция и Израел ще бъдат понижени до ниво втори секретари. Всички дипломати над това ниво ще се завърнат в родните си страни най-късно в сряда”, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу.


Припомняме, че разследване на ООН подкрепи израелската блокада над ивицата газа, но заяви, че нападението на командосите над Флотилията на свободата през май миналата година, когато загинаха 9 турци, е било "прекалено и неразумно", съобщи британският в. "Гардиън". Докладът отбелязва, че Израел не е обяснил задоволително защо голяма част от загиналите са били простреляни няколко пъти, включително в гърба и отблизо. В текста обаче се казва още, че организаторите на хуманитарния конвой са действали безрасъдно в опита си да разбият блокадата.


Докладът трябва да бъде публично представен след месеци закъснение заради спора за съдържанието му между Израел и Турция, която иска извинение за загиналите й граждани.


Турският външен министър Ахмет Давутоглу даде на Израел един ден време, в което да се извини, преди отношенията между Анкара и Тел Авив да се сринат още повече. Турция беше най-близкия съюзник на Израел в региона, а посланикът на Анкара вече е отзован от Тел Авив.


Израелското правителство многократно отказа да се извини за жертвите, въпреки че изрази съжаление. Според кабинета на Нетаняху израеслите военни са имало законовото право да се защитават като поддържат блокадата над Газа, за да предоствратят вноса на оръжие в палестинската територия. Докладът на ООН подкрепя Израел в тази връзка, като твърди, че командосите са имали право да нахлуята на борда на шестте кораба от конвоя.


"Израел се опасява от заплаха за сигурността му от страна на бунтовнически групировки в Газа. Блокадата е наложена като легитимна мярка за сигурност", пише в текста.


Авторите на доклада, сред които представители на Израел и на Турция критикуваха организаторите на флотилията – турска хуманитарна организация. "Въпреки че хората могат да изразяват политическите си виждания, флотилията е действала безрасъдно в опита да разбие блокадата. Мнозинството от участниците във флотилията не са имали намерение да упражняват насилие, но съществуват сериозни въпроси за провеждането, маниера и целите на организаторите", се казва в доклада. "Израелските въоръжени сили са се сблъскали със значителна, организирана и насилствена съпротива от група пътници, когато са нахлули на борда на "Мави Мармара" и са били принудени да прибегнат до сила при самозащита", пише още в текста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог