Свързани новини

04.10.2012 11:23

Турция и Сирия са на прага на война

Видян 1162 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Турция заявява, че „агресивните действия” на сирийската армия срещу турската територия са се превърнали в сериозна заплаха за националната сигурност на страната и иска одобрението на парламента за разполагането на турски войски на сирийска територия. Това се посочва в меморандум, внесен в турския парламент, предава Ройтерс. Турция не иска война със Сирия, но ще защити своите граници, обяви в "Twitter" Ибрахим Калън, водещ съветник на премиера Реджеп Ердоган. Калън е посочил, че политическите и дипломатическите инициативи ще продължат. Не закъсня и реакцията на външното ни министерство по повод поредната сирийска атака срещу турска територия. Днес говорителят на МВнР заяви:


България подкрепи късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитията по турско-сирийската граница.


Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца.


Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО.


В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право.


В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, посочва се още в декларацията на МВнР.


Припомняме, че рано тази сутрин Турция отвърна на огъня от страна на Сирия. Това е първият военен отговор на Анкара на продължаващия 18-и месец граждански конфликт в размирната й съседка. BBC съобщава за убити войници от сирийската армия.


И в момента турска артилерия обстрелва позиции на сирийската армия на границата между двете страни. Повод за ескалиращия конфликт е смъртта на петимата цивилни в турско село, които загинаха от сирийски снаряд в сряда.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец